current views are: 2

27 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση06:21

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους εταίρους

Τα επόμενα 24ωρα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα για την νέα ελληνική κυβέρνηση και για τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να ξεκινήσουν με εταίρους και δανειστές για την «επόμενη ημέρα».

Δημοσίευση 06:21’
αρθρο-newpost

Τα επόμενα 24ωρα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα για την νέα ελληνική κυβέρνηση και για τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να ξεκινήσουν με εταίρους και δανειστές για την «επόμενη ημέρα».

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Τα επόμενα 24ωρα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα για την νέα ελληνική κυβέρνηση και για τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να ξεκινήσουν με εταίρους και δανειστές για την «επόμενη ημέρα». Από τις Βρυξέλλες (έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), την Ουάσιγκτον (έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και τη Φρανκφούρτη (έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα και πλέον όλοι αναμένουν την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος ώστε να καθίσουν στο τραπέζι. 

Ωστόσο, η ανακοίνωση της κυβερνητικής συμφωνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΑΝΕΛ δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από κύκλους των εταίρων. Δεν έλειπαν μάλιστα όσοι χαρακτήριζαν την επιλογή του Πάνου Καμμένου ως κυβερνητικού εταίρου ως «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Και αυτό για τρεις λόγους. 

Ο πρώτος είναι ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θεωρείται μετριοπαθής πολιτική δύναμη σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με την τρόικα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με εξαίρεση τη σκληρή στάση που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχουν τηρήσει έναντι του Μνημονίου, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οι ΑΝΕΛ διαφέρουν σε πολλά άλλα ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, το μεταναστευτικό, ο ρόλος της Εκκλησίας κ.ά. Τέλος, ο ηγέτης των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος θεωρείται απολύτως απρόβλεπτος και ουδείς γνωρίζει αν μελλοντικά, σε περίπτωση εμπλοκής, αποφασίσει να… τραβήξει το χαλί κάτω από την κυβέρνηση. 

Αυτή τη στιγμή, τόσο η πλευρά ΣΥ.ΡΙΖ.Α όσο και η πλευρά των πιστωτών διαμορφώνει τις αρχικές θέσεις της. Αυτές πιθανότατα θα μεταβληθούν καθώς θα προχωρούν οι ημέρες με την 16η Φεβρουαρίου, όταν διεξάγεται η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τη λήξη της (πρώτης;) παράτασης του Μνημονίου. Τότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για να δοθεί ή όχι άλλη παράταση.  

Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μάρτιν Σουλτς, πιθανότατα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μάλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ (φαίνεται ότι τις προσεχείς ημέρες ο επικεφαλής του Eurogroup θα βρεθεί στην Αθήνα). Προηγείται όμως η συγκρότηση της κυβέρνησης και η ανακοίνωση του νέου υπουργού Οικονομικών.


σχετικα αρθρα