Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε μόνος του το χάρτη των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα καταποντίστηκε ακόμη και στην εκλογική περιφέρεια του Ευάγγελου Βενιζέλου, έλαβε τα χαμηλότερα ποσοστά από την ημέρα της ίδρυσης του. 

Είναι δεδομένο πως ο κύριος Βενιζέλος δε θα είναι στην επόμενη μέρα του κόμματος ως αρχηγός. 

Η μάχη για τη διαδοχή του μικρού πια ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει και αναμένεται να είναι σκληρή. Στη Χαριλάου Τρικούπη ψάχνουν τον τρόπο να γίνει ένα συνέδριο αντίστοιχο του 1996 στο οποίο θα γίνει σύγκρουση και θα προκύψει η νέα μέρα για την παράταξη. Ήδη έχουν ξεχωρίσει εκείνοι που αναμένεται να δώσουν τον αγώνα για την προεδρία του κόμματος. 

Ανδρέας Λοβέρδος
Επανεξελέγη στη Β΄ Αθηνών , είναι δημοφιλής και είναι εκείνος που πρώτος στα τηλεοπτικά παράθυρα έβαλε θέμα για την ηγεσία. Ο κύριος Λοβέρδος έχει ερείσματα εντός του κόμματος και υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ

Φώφη Γεννηματά
Κόρη του Γιώργου Γεννηματά εξελέγη στη Β΄ Αθηνών πρώτη από το ΠΑΣΟΚ. Οι Γεννηματικοί πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να αναλάβουν τα ηνία του ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Σκανδαλίδης

Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να επανεκλεγεί στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας όπου κερδίζει όποιον και αν είναι απέναντι του. Ο ίδιος θα επιθυμούσε επί τη βάση προγραμματικών συγκλύσεων συμφωνία με τον Τσίπρα. Και ο κύριος Σκανδαλίδης επιθυμεί την προεδρία. 

Κυριάκος Πιερακάκης
Στέλεχος της νεότερης γενιάς του ΠΑΣΟΚ μέλος του πολιτικού συμβουλίου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτός είχε στο μυαλό του ο κύριος Βενιζέλος όταν έλεγε για έναν τριαντάρη που πρέπει να πάρει το κόμμα. 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 

Υφυπουργός Ανάπτυξης ,εκλεγμένος βουλευτής από το 2009 έχει ζήσει μόνο τα δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ λόγω μνημονίου. Κατάφερε στην Αρκαδία να είναι το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα και ο ίδιος να πάρει την έδρα. Στο υπουργείο τα πήγε κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά αυξάνοντας την απορρόφηση στα κοινοτικά κονδύλια.

Θέλει να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη της νεότερης γενιάς και επιθυμεί να βάλει πολιτικό πλαίσιο.