Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι από σήμερα ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος πριν οκτώ μήνες είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Ο κ. Πανούσης θεωρείται «ειδικός» και δικαίως σε θέματα εγκληματικότητας και τρομοκρατίας. Είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης με εκατοντάδες δημοσιεύσεις περί εγληματολογίας και σπουδαία ακαδημαικά βιβλία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Université de Poitiers της Γαλλίας. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πανούσης έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί λύση τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και είχε καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. «Να φτιάχνεις, όμως, τέτοια τιμωρητική, μεσαιωνικού τύπου φυλακή για να βασανίζεις παιδιά είκοσι χρονών, τι νόημα έχει» έχει πει. 

Ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει πολλάκις «ψαλίδι» στη βουλευτική αποζημίωση και τα προνόμια των βουλευτών.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

• Τομέας Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης
• Τομέας Σωφρονιστικής.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Πρόεδρος ή μέλος δεκάδων ελληνικών και ξένων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (π.χ. διετέλεσε Πρόεδρος Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, Μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για ναρκωτικά, χουλιγκανισμό κ.λπ., Μέλος Επιτροπής Εκπαίδευσης ΟΟΣΑ, Μέλος Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ, Μέλος Δ.Σ. του ΕΚΚΕ Κ.Α.).