Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκτά έναν υπουργό προερχόμενο από το κίνημα της Οικολογίας.

Είναι ο Γιάννης Τσιρώνης, μέλος των Οικολόγων Πράσινων που κατήλθαν στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με καταβολές αριστερές, ο νέος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το Περιβάλλον δραστηριοποιήθηκε έντονα στο φοιτητικό κίνημα μέσα από τον «Ρήγα Φεραίο» κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης, ενώ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κατάληψης του Χημείου του 1979 όντας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής.

Το 1983 εγκαταλείπει την Αριστερά για χάρη της πολιτικής οικολογίας που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα στην χώρα μας και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΚΟ (Εναλλακτικής Κίνησης Οικολόγων). Έκτοτε συμμετέχει ενεργά στο οικολογικό κίνημα, ενώ υπήρξε και μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων από το 1999 έως και το 2006. 

Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική».

Σπούδασε χημικός και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές. 

Υπενθυμίζεται πως το 2001 μέλος της κυβέρνησης, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, είχε διατελέσει ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο πρώτος διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.