Είναι ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, οικονομολόγος στην ιδιότητα και από σήμερα εκτελεί χρέη υπουργού Επικρατείας.

Έχει σπουδές στα μακροοικονομικά στη Σκωτία, ο Νίκος Παππάς είναι προσωπικός φίλος του κ. Τσίπρα από ηλικίας 19 ετών, από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού. Είναι φανατικός ευρωπαιστής και επιμένει στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. 

Τον Φεβρουάριο του 2008 ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ. Λίγους μήνες πριν είχε γεννηθεί η πρώτη του κόρη και η επιστροφή στην Ελλάδα δεν βρισκόταν στα σχέδιά του. Ζούσε ήδη στη Γλασκόβη και στο Εδιμβούργο (όπου είχε κάνει το master του) επί 11 χρόνια και μάλλον είχε επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται στη Σκοτία.

Ο Νίκος Παππάς γύρισε στην Ελλάδα μόλις ο παλιός φίλος Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία του Συνασπισμού. Πιστώνεται μεγάλο μερίδιο της εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. «Κατεβαίνω για πρόεδρος του Συνασπισμού. Σε θέλω για διευθυντή του γραφείου μου. Πρέπει να γυρίσεις πίσω», του είχε πει ο κ. Τσίπρας.