Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος έκρυβε ακόμη μία έκπληξη καθώς υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο πανεπιστημιακός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο κ. Παρασκευόπουλος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος καθώς και κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Είναι Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ διατέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Ακόμη, είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 και 1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).

Έχει πλούσιο βιβλιογραφικό έργο, όπως μεγάλη είναι η αρθρογραφία του σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου είχε στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφοντας το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα.