Νέος υπουργός Εξωτερικών, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνει ο πανεπιστημιακός Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς ιδρυτής τς πολιτικής κίνησης «Πράττω» διδάσκει «Πολιτικές Θεωρίες των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη από το 1965, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΚΝΕ και ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της Χούντας έντονο αντιδικτατορικό αγώνα.

Στη διάρκεια της χούντας υπήρξε γραμματέας της Ομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων στη Δυτική Γερμανία και Δυτικό Βερολίνο καθώς και γραμματέας του Συντονιστικού των αντιδικτατορικών φοιτητικών οργανώσεων. Από το ΚΚΕ αποχώρησε το 1989.

Δίδαξε και υπηρέτησε ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Marburg της Γερμανίας, της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία και του Harvard στις ΗΠΑ.

Είναι μέλος του St Antony’s College - Oxford University, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Relations στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Είναι συνιδρυτής του Προγράμματος Νοτιανατολικής Ευρώπης στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής - εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. 

Ταυτόχρονα υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου