Έντονο παρασκήνιο έχει η πρώτη επίσημη κόντρα της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους στην Ε.Ε., με αφορμή την κοινή δήλωση που προαναγγέλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, η Αθήνα και ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το σκληρό λεκτικό της Δήλωσης στην οποία καταδικάζεται η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας. Παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

Συγκεκριμένα, καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η WSJ κάνουν λόγο για «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου Τουσκ να μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας. Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ. Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μίας πιο ισορροπημένης σχέσης με τη Ρωσία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Ερωτηθείς ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη στάση που θα τηρήσει στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.