Κόντρα με το… καλημέρα ξέσπασε στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο νέος υπουργός Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας τόνισε:

«Προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση (…) Όποιος νομίζει πως στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα απαρνηθεί την κυριαρχία της και από την ενεργή δραστήρια συμπολίτευση στην Ευρωπαϊκή σκηνή κάνει λάθος. Είμαστε έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε Ευρωπαϊστές».

Απαντώντας ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε πως «διαβεβαιώνω εσάς και τον ελληνικό λαό πως ούτε μία φορά η Ελλάδα εδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα θέματα ασφάλειας και άμυνας, με μοχλό την οικονομική κρίση και το θέμα του δημοσίου χρέους».

Κατά τα άλλα, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον εαυτό του, όσο και τους συναδέλφους του αναπληρωτές υπουργούς, Νίκο Χουντή και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως ευρωπαϊστές, τονίζοντας παράλληλα ότι «προσβλέπουμε στις γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο». Όπως σημείωσε, «δεν θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις».
 
Αυτή η μεταβατική σχέση γέφυρας μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ και αναδυόμενων αγορών απαιτεί την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι «η Ελλάδα οφείλει στον κόσμο που ανατέλλει, να αναπτύξει την ικανότητά της να διαμεσολαβεί, να συμβάλλει σε διαιτησίες και να αναπτύσσει καλά τις διαπραγματεύσεις για την ίδια, αλλά και ανάμεσα σε άλλα κράτη που βρίσκονται σε περιοχές κρισιακές».

Ειδική αναφορά έκανε ο νέος υπουργός Εξωτερικών και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας. «Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας και αποτελεί τον φωτεινό φάρο σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας:

«Οποιαδήποτε έλλειψη της αναγκαίας σταθερότητας στην περιοχή μας θα σημάνει πολλά δεινά, τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για την ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι παρέδωσε στον κ. Κοτζιά, κατά τη σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μια 16σέλιδη επιστολή, αυστηρά προσωπική, με τις επισημάνσεις και τις εμπειρίες του, σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής. Αφού ευχαρίστησε θερμά τους υφυπουργούς, Δ. Κούρκουλα και Κ. Γεροντόπουλο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μητσιάλη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Μίχαλο, καθώς και τα στελέχη του ΥΠΕΞ για την ανέφελη συνεργασία τους, υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική είναι η πολιτική της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είναι μια πολιτική αρχών που δεν επηρεάστηκε στον πυρήνα από τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια». Το γεγονός ότι κάμφθηκε η οικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας δεν σημαίνει ότι κάμφθηκε σε οποιοδήποτε σημείο η εθνική κυριαρχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χουντής: Προσβλέπουμε σε ισότιμη αντιμετώπιση

Η ισότιμη αντιμετώπιση της Ελλάδας στην Ευρώπη με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες θα είναι η βασική επιδίωξη της προσπάθειας, που θα καταβάλλει, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, μπροστά στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής, κατά την τελετή παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Χουντής η επαφή του με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έρχεται από παλιά και κυρίως από την πενταετή εμπειρία του ως μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο ευρωκοινοβούλιο.

Πιστεύω ότι υπάρχει και συνέχεια και ασυνέχεια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών.

Εμείς, του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, θα χτίσουμε σε αυτό που υπάρχει, αλλά θα φέρουμε και καινούργιες αναλύσεις, ιδέες και προτάσεις που θα είναι ανοιχτές και σε κριτική και σε συζήτηση και διαβούλευση.