current views are: 2

28 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση05:30

Οι γνωστοί – άγνωστοι υπουργοί και υφυπουργοί του Αλέξη Τσίπρα

Κάποιοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αναγνωρισμένοι όμως στην επαγγελματική τους κοινότητα. Κάποιοι άλλοι πάλι κάτι θυμίζουν από την πρόσφατη ιστορία της χώρας. 

Δημοσίευση 05:30’
αρθρο-newpost

Κάποιοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αναγνωρισμένοι όμως στην επαγγελματική τους κοινότητα. Κάποιοι άλλοι πάλι κάτι θυμίζουν από την πρόσφατη ιστορία της χώρας. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Κάποιοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό αναγνωρισμένοι όμως στην επαγγελματική τους κοινότητα. Κάποιοι άλλοι πάλι κάτι θυμίζουν από την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Πολλοί είναι ακαδημαϊκοί και καθηγητές με ξεχωριστές πορείες και πλούσια αρθρογραφία.

Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης. Έχει εκφράσει κατά καιρούς ενδιαφέρουσες προοδευτικές απόψεις και έχει προτείνει γενναία βήματα στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των ναρκωτικών. 

«Η χρήση ναρκωτικών, η οποία γίνεται χωρίς να προσβάλλονται ή να μπαίνουν σε κίνδυνο τρίτοι άνθρωποι, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ποινή, οποιαδήποτε ουσία και να αφορά», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Συντονισμού κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης ανήκει στους πλέον έμπιστους ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

«Έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών, των ανέργων, των νέων που φεύγουν» έλεγε από το βήμα του 1ου ιδρυτικού συνεδρίου. Είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη του Συνασπισμού. 

H αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει μακρά πορεία στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στίγμα των προθέσεών της έδωσε ήδη χθες με συνέντευξή της στο Κόκκινο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών». 

Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων ανέλαβε ο καθηγητής του ΕΜΠ Αριστείδης Μπαλτάς

Σε άρθρο του στην Αυγή είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα μετά το debate στις Βρυξέλλες σε εθνικό – αστό ηγέτη καθώς είχε δώσει τον ορισμό του εθνικού ηγέτη ως εξής: Εθνικός ηγέτης είναι ο αστός ηγέτης που δεν αποσυνδέει τα συμφέροντα του κεφαλαίου από την κατάσταση της χώρας του. 

Ο κ. Μπαλτάς έχει επίσης δηλώσει την αντίθεσή του στο νόμο – Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, αναφέροντας στην ιστοσελίδα tovima.gr: «Είναι γνωστό ότι διαφωνούμε κάθετα με αυτόν τον νόμο, είμαστε αντίθετοι». 

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη ορίστηκε ο Δημήτρης Μάρδας, οικονομολόγος και με πυκνή αρθρογραφία στο Βήμα. Στις 10 Απριλίου πέρυσι έγραφε: «Ως προς τις παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας, αυτές καλά κρατούν. Πράγματι, ουδείς νοιάζεται για να απλουστεύσει τη γραφειοκρατία που επηρεάζει το  φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ουδείς βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο της διαφθοράς, ουδείς αγγίζει το λαθρεμπόριο καυσίμων, ουδείς ενδιαφέρεται για τις ακριβές προμήθειες υγείας και για τόσα άλλα. Έτσι, παρά τα όσα έχουμε υποστεί, οι αντιστάσεις σε κάποιους χώρους δεν κάμπτονται με τη συγκατάθεση φυσικά της πολιτικής ηγεσίας». 

Ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους ανέλαβε υπουργός Περιβάλλοντος και σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωνε: « Η αλλαγή της Ελλάδας έχει τρεις πυλώνες: πρώτον πρέπει να σταματήσει η λιτότητα, δεύτερον πρέπει να γίνει αναδιαπραγμάτευση του χρέους και τρίτον πρέπει να υπάρξει μια «πράσινη οικονομία». 

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με μακρά θητεία στο υπουργείο είχε ξανακουστεί ως υποψήφιος για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο όταν ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αρθρογραφία του διαβάζει κανείς πως «η Ελλάδα θα στηριχθεί σε μια καινούργια παραγωγική βάση, θα διαθέτει ενισχυμένη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας καθώς και στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή. Μοχλός ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου είναι η ανατροπή της ανακατανομής που γίνεται α) σε βάρος της χώρας υπέρ των ξένων και β) σε βάρος των φτωχών και μικρομεσαίων της χώρας υπέρ λίγων οικογενειών που πλούτισαν μέσα στην κρίση. Πρόκειται για ένα εξόχως πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον». 

Ο νέος υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, έχει αρκετές φορές προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του. Πότε με την κατάργηση των θρησκευτικών και παρελάσεων και πότε με τη φορολόγηση των πιστών. Ενδιαφέρον έχει και η ερώτηση που είχε καταθέσει το 2010 στη Βουλή μαζί με τον βουλευτή Αλέξη Τσίπρα, προς τον υπουργό Παιδείας.  

Με την ερώτησή τους ζητούσαν να κριθεί παράνομη η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών ακολουθώντας η χώρας μας  σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.  


σχετικα αρθρα