Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Σε μια κυβέρνηση με 40 συμμετέχοντες, περισσότεροι από τους μισούς εκπροσωπούν την Αττική -20 από την Αθήνα και 3 από τον Πειραιά. 

Είναι το πρώτο στοιχείο που εντοπίζει κανείς αναζητώντας την ανθρωπογεωγραφία της νέας ηγεσίας του τόπου. 

Σε αυτούς έρχονται να... προστεθούν μια «Αμερικάνα»-η Ράνια Αντωνοπούλου που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός εργασίας, υπεύθυνη για θέματα ανεργίας διδάσκει στο Bard College, είναι διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας- και ένας «Ολλανδός», με καταγωγή από την Πρέβεζα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που γεννήθηκε στο Ρότερνταμ.

Οι υπόλοιπες περιοχές που ευτύχησαν να εκπροσωπούνται στο νέο σχήμα είναι η Κρήτη με... 4,5 υπουργούς (ο μισός είναι ο Γιάννης Δραγασάκης που γεννήθηκε στο Λασίθι αλλά εκλέγεται στη Β΄Αθηνών) και οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με 5 υπουργούς. 

Το δεύτερο... συστατικό της κυβέρνησης είναι οι καθηγητές.
Ανάμεσα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάθονται στο υπουργικό συμβούλιο 19 καθηγητές (οι δύο μέσης εκπαίδευσης).
Η ποσόστωση δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητική, μόλις 6 γυναίκες θα βάλουν «χέρι» στο τιμόνι της χώρας.
Αυτό όμως που, πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ότι μιλάμε για μία κυβέρνηση.... πρώην ΚΚΕ.
Τα νούμερα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:

Σε μία κυβέρνηση 40 ανθρώπων:

-Οι 11 (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού) έχουν «περάσει» από το ΚΚΕ
-Οι 4 ανήκουν στους «Ανεξάρτητους Έλληνες»
-Δύο αυτοχαρακτηρίζονται «κεντρώοι» (Πανούσης - Σπίρτζης)
-Ο κ. Τόσκας είναι «δημοκρατικός αξιωματικός» με μακρά θητεία στο ΝΑΤΟ 
-Ο κ. Νικολούδης είναι εισαγγελέας -και οι εισαγγελείς δεν ανακοινώνουν το φρόνημά τους
-Ο κ. Κουρουμπλής είναι «παιδί του Ανδρέα» - όπως και ο ίδιος λέει - και εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από το πρώτο μνημόνιο το οποίο και αρνήθηκε να ψηφίσει.

Οι υπόλοιποι «μοιράζονται» σε παλιούς «ρηγάδες», ανένταχτους αριστερούς μέχρι να ενταχθούν στον Συνασπισμό (όπως το ζεύγος Δρίτσας-Χριστοδουλοπούλου) και τεχνοκράτες.