«Τα περί αφοπλισμού της αστυνομίας δεν τα πιστεύω», δήλωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, διευκρίνισε πως το θέμα δεν είναι να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά η εκπαίδευσή του ώστε «να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο»:

«Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, πού το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μίας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να οπλοφορούν οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις επεσήμανε πως η προσωπική και επιστημονική του γνώμη είναι οι αστυνομικοί να έχουν όπλο, αν και όπως είπε, πρέπει να δούμε καταρχήν αν χρειάζεται η αστυνομία στις διαδηλώσεις και τι ρόλο θα παίζει.

«Όπλο θα έχει (ο αστυνομικός), αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα το έχει προτεταμένο για να φοβίζει τον άνθρωπο που διαδηλώνει για τα δικαιώματά του», είπε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συμφιλιώσουμε τους πολίτες με την αστυνομία».

Η αστυνομία είναι θεσμός δημοκρατίας, δεν είναι θεσμός κατά της δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Πανούσης.