Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Αν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τότε η απόφαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί από τη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει μία διαφορετική στάση έναντι της Μόσχας.
Αυτή η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο των Αμερικανών όσο και των Γερμανών. Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική σε σχέση με τους Ρώσους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος «έκρηξης» των συμμάχων με δυσμενείς επιπτώσεις στα εθνικά μας θέματα.    

Η υπόθεση αυτή αφορά στο περιεχόμενο της Δήλωσης, η οποία εκδόθηκε  το πρωί της Τρίτης από το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τη συνεργασία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ακολουθήθηκε αντιθεσμική συμπεριφορά και δεν διασφαλίστηκε η συναίνεση της Αθήνας, όπως σχετικώς αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Τη δυσφορία της Αθήνας εξέφρασε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας προς τη Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες προς τα αρμόδια όργανα. 

Η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εκπορεύτηκε από τον στρατηγικό νου και νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναμένεται να έχει και συνέχεια στο έκτακτο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα λάβει χώρα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εκεί θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της επιβολής ενός τρίτου γύρου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που επιθυμούν αρκετές χώρες, μετά από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία. 

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε μάλιστα κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι οι εταίροι μας προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με μοχλό την κρίση χρέους κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του απερχόμενου υπουργού.   

Αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιθυμεί μία αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων. Και δεν αποκλείεται ο Νίκος Κοτζιάς να επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, καθώς εκκρεμεί μία πρόσκληση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδίαζε να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα περί τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις δεν το επέτρεψαν.