Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Τις πρώτες κινήσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αναμένει μεγάλο τμήμα των στελεχών του κόμματος ώστε να ξεκινήσει δειλά-δειλά η συζήτηση για τα αίτια του αρνητικού αποτελέσματος. 

Είναι αναμενόμενο, ότι από τη στιγμή που θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα, Κ.Ο. Εκτελεστική Γραμματεία και Πολιτική Επιτροπή, τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει ο φάκελος «ήττα» της ΝΔ. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες αμφισβήτησης του προέδρου της ΝΔ, αλλά στις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών, ήδη εξαπολύονται τα πρώτα πυρά στην ηγετική ομάδα για τη συνολική στρατηγική, επικοινωνιακή και πολιτική, του κόμματος. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει -και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει σε πρώτο χρόνο- οργανωμένη αντίδραση αμφισβήτησης του Αντ. Σαμαρά, αλλά εκτιμάται από έμπειρα στελέχη ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ξεκινήσει η επιχείρηση φθοράς και απόδοσης ευθυνών τόσο στον πρόεδρο της ΝΔ όσο και στη σημερινή ηγετική ομάδα.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ οργανώνεται και προετοιμάζεται για την επόμενη κρίσιμη περίοδο, ενώ είναι σαφές από τις συζητήσεις που κάνει, ότι δεν έχει σκοπό να παραδώσει εύκολα τα όπλα και έχει δώσει σήμα για σκληρή αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι δεν θα έχει μακρύ βίο η παρούσα κυβέρνηση. 

Αυτή η επιχειρηματολογία είναι αναγκαία συνθήκη για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, ώστε να αποτρέψει τις όποιες φωνές αμφισβήτησης και να μην μπει σε φάση εσωστρέφειας. 

Η σύνθεση της Κ.Ο. της ΝΔ δείχνει ότι υπάρχουν διάφορες ομάδες με μικρή ή μεγάλη δύναμη, αλλά όλα θα κριθούν και από το ρόλο που θα διαδραματίσει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που μέχρι στιγμής έχει ζητήσει απ’ όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μιλάει για την ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η παράταξη.