Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία έγινε δεκτή με ποικίλα σχόλια.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για ένα υπουργικό συμβούλιο απαρτισμένο από «ανυπότακτους και οραματιστές».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει παρατάξει μια μεγάλη κλίκα ακαδημαϊκών, προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανυπότακτων και οραματιστών να συμμετάσχουν στην πρώτη κυβέρνηση κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Λίγες είναι οι ενδείξεις υποχώρησης από τις δεσμεύσεις της να διαλύσει τα κατασταλτικά μέτρα λιτότητας στην καρδιά του προγράμματος διάσωσης της βυθισμένης στο χρέος χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

O Guardian υπενθυμίζει την κατηγορηματική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί μόνο με κυβερνήσεις και όχι με τους τεχνοκράτες που εκπροσωπούν την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. 

Από την πλευρά τους οι Financial Times εστιάζουν στην επιλόγη του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, με τίτλο «Ο Τσίπρας επιλέγει τον καθηγητή που τάσσεται κατά της λιτότητας για υπουργό Οικονομικών». 

«Ο ριζοσπάστης αριστερός Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε στα κορυφαία οικονομικά πόστα έναν πρώην κομμουνιστή πολιτικό και έναν δημοφιλή αριστερό μπλόγκερ ο οποίος έχει καταγγείλει το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές. Η λίστα του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ προδίδει το ενδιαφέρον του να παρατάξει μια ισχυρή οικονομική ομάδα, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις από την άκρα αριστερά του κόμματός του για σημαντικά υπουργεία αλλά και τον δεξιό εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες», σημειώνει η εφημερίδα. 

Στην ανταπόκρίσή της από την Αθήνα, η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «κυβέρνηση αρχαρίων» και επίσημαίνει μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το Πρωθυπουργικό αξίωμα με πολιτικό όρκο.

Ήδη από χθες, τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης είχε σχολιάσει η γερμανική FAZ γράφοντας για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ότι είναι εχθρός της λιτότητας και «ο οικονομολόγος που έχει παρομοιάσει την πολιτική λιτότητας με βασανιστήρια».

«11 ονόματα για μια ιστορική αλλαγή» είναι ο τίτλος άρθρου της ισπανικής El Pais, όπου παρατίθενται τα ονόματα των υπουργών και ένα σύντομο βιογραφικό τους. Σε άλλο άρθρο της, η El Pais υπογραμμίζει τη μείωση των υπουργείων.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει διατιθεμένη να αναμετρηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ήταν χθες ο τίτλος της New York Times για τη σύνθεση της κυβέρνησης. 

Σε αυτό το δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην απάντηση τους γραφείου του πρωθυπουργού στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι για τη δήλωση αναφορικά με την Ουκρανία. Η δήλωση Τσίπρα περί μη συμφωνίας με την ανακοίνωση Μογκερίνι ερμηνεύεται σαν στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. 

Το Euronews έγραψε πως η νέα κυβέρνηση πιθανότατα να προκαλέσει «διακυμάνσεις» στις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. 

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για υπουργό Oικονομικών έναν άνθρωπο που είναι επικριτής του προγράμματος στήριξης, γεγονός που δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις.