Αποφασισμένος να ανακαλέσει τις απολύσεις στο Δημόσιο, που προήλθαν  από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως υπογράμμισε στο κεντρικό δελτίο του Mega ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν αποδέχομαι τις συμφωνίες που έχει υπογράψει ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης», ενώ τόνισε πως θα αμφισβητήσει τα «συμφωνηθέντα» με την τρόικα που περιλαμβάνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εντός του 2015.

«Παίρνουμε πίσω όσους απολύθηκαν με το μνημόνιο», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά στο οικονομικό κόστος αυτής της απόφασης απάντησε πως «όλα έχουν κοστολογηθεί».

«Έχουμε δεσμευθεί ότι όλες οι απολύσεις οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά και σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν γίνει μέσω του θεσμού των διαθεσιμοτήτων θα ανακληθούν. Δεν θα περιμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Όχι απολύσεις προφανώς που αναφέρονται σε πειθαρχικούς λόγους», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Έχουμε πει ήδη από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ότι πρόκειται να ανακληθούν. Μία από τις πρώτες πράξεις που ως υπουργός θα κάνω είναι η ανάκληση όλων των πράξεων διαθεσιμότητας». Ερωτηθείς αν θα επαναπροσληφθούν οι σχολικοί φύλακες απάντησε: «Φυσικά».

Όσον αφορά στον στόχο που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών για τις απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ίπε ότι «δεν έχουμε αποδεχθεί το πρόγραμμα αναφοράς και δεν θέλουμε να προχωρήσει η αξιολόγηση με βάση ένα πλαίσιο αναφοράς που δεν δεχόμαστε».

Σχετικά με την αξιολόγηση, σημείωσε πως αυτή πρέπει να είναι τίμια και να εφαρμοστεί σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνεννόησης με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι θα εφαρμοσθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο που προβλέπει και απολύσεις.

Επιπλέον, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στην «πελατειακή προστασία» που παρείχε η προηγούμενη κυβέρνηση σε όσους υπαλλήλους είχαν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και δεσμεύτηκε ότι εντός 15μέρου θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι.

Για το  ενιαίο μισθολόγιο δήλωσε ότι «πρέπει να αρθούν οι μισθολογικές ανισότητες και αδικίες», ενώ όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του, είπε ότι μέσα σε ένα 6μηνο θα υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τέλος για την ΕΡΤ, είπε πως «θέλουμε να επαναφέρουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία, αυτή που λειτούργησε όταν έπεσε το μαύρο και όχι την παλιά πελατειακή ΕΡΤ».  Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν θα συμπεριφερθούμε εκδικητικά σε όσους πήγαν στη ΝΕΡΙΤ».