Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τόνισε ότι η Ελλάδα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, οι επίτροποι συμφώνησαν ομόφωνα ότι η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως και με την προηγούμενη. Εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να τηρηθούν, διότι είναι δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει μετά τις εκλογές» δήλωσε ο κ. Κατάινεν, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της Επιτροπής

«Δεν αλλάζουμε την πολιτική μας ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των συνθηκών, οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων.

Εξήγησε ταυτόχρονα ότι η Επιτροπή σέβεται τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών όλων των κρατών- μελών και υπενθύμισε ότι το Εurogroup αντιμετωπίζει όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις εκλογικές διαδικασίες χωρίς διακρίσεις.

Τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στην ΕΕ δεν αλλάζουν και πρέπει να ικανοποιούνται από όλους. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθούν.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατάινεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προσκαλέσει τις ελληνικές Αρχές στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως είπε ο επιθυμία της Επιτροπής είναι να συνομιλήσει με τις ελληνικές Αρχές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Ο χρόνος εξαντλείται» ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θέλει επιβεβαίωση των όσων έχει υποσχεθεί η χώρα.