current views are: 3

28 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση17:27

Βούτσης: Να δώσουν το μέγιστο τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών

Πρόσκληση «να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας» απηύθηνε προς τα στελέχη – και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε – του υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος υπουργός Νίκος Βούτσης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Δημοσίευση 17:27’
αρθρο-newpost

Πρόσκληση «να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας» απηύθηνε προς τα στελέχη – και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε – του υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος υπουργός Νίκος Βούτσης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Πρόσκληση «να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας» απηύθηνε προς τα στελέχη – και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε – του υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος υπουργός Νίκος Βούτσης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο κ. Βούτσης απηύθυνε την εν λόγω πρόσκληση, γνωρίζοντας, όπως είπε, ότι και οι δημόσιοι λειτουργοί ταλανίζονται από τη γενικότερη «φτωχοποίηση και τα τέσσερα χρόνια “πολέμου” που επέφεραν απομείωση κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας».

Συγκεκριμένα τόνισε:

Έγιναν πράγματα πολύ σοβαρά αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η εντολή του λαού θέλει να σταματήσουν. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει «ριζικά, ριζοσπαστικά, με ρίσκα, αλλά και με ηπιότητα, αξιοκρατία, ισονομία και διαφάνεια. Θέλουμε να λειτουργήσει η κυβέρνηση και η Βουλή, θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία για να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις. Για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματα.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη της γενιάς του για ό,τι παρέδωσε στις επόμενες γενιές και σημείωσε ότι οι σημερινοί νέοι αποτελούν την «πρώτη γενιά με προσδοκίες μικρότερες από την προηγούμενη». Στον δρόμο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, σημείωσε, «όλο το δυναμικό του υπουργείου, με την πολιτική διεύθυνση θα έχουν σημαντικό ρόλο».

Σχετικά δε με τον ρόλο του ως υπερυπουργού Εσωτερικών σημείωσε ότι θα είναι συντονιστικός και ότι οι υπουργοί «θα έχουν απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό». Πρόσθεσε δε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, «διότι επιδιώκουμε τον ακριβή χαρακτήρα των προτεραιοτήτων με συνεκτικό τρόπο». Στη συνέχεια, όπως είπε, θα επιμερισθούν οι ευθύνες.

Αναφερόμενος στο προεδρείο και τα μέλη της ΚΕΔΕ, που παραβρέθηκαν στην τελετή, στηλίτευσε το «πετσόκομμα» της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση μέσα από μια προσεκτική δημόσια διαβούλευση.

Σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε τις μεταρρυθμιστικές αδυναμίες του Καλλικράτη και δεσμεύθηκε για θεσμικές αλλαγές, υπενθυμίζοντας ότι οι δήμοι αποτελούν το «τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες».

Ο Ν. Βούτσης συνεχάρη τον υπηρεσιακό υπουργό Μιχάλη Θεοχαρίδη για τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά επεσήμανε «δυο σοβαρά ζητήματα»: Τους 18άρηδες που δεν ψήφισαν και τους ομογενείς, που αριθμούν 1 – 1,5 εκατ. Έλληνες, που περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους και δεν ψήφισαν. Ειδικά για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «θα ληφθούν αποφάσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται».

Χριστοδουλοπούλου: Η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι «η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό. Είναι ζήτημα κανονιστικό, θεσμικό και ευρωπαϊκό, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και ορθολογισμό». Επιδοκίμασε τη δουλειά της δ/νσης Μετανάστευσης και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθεί με γνώμονα τη βοήθεια που είναι υποχρεωμένο κάθε ευρωπαϊκό κράτος να προσφέρει στους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο, με αποφυγή περαιτέρω καταδικών από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και με την καλύτερη ένταξη των μεταναστών.

«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και χωρίς κραυγές»,τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία – όπως σημείωσε ο κ. Βούτσης- είναι μια εξαιρετική νομικός και ακτιβίστρια εδώ και χρόνια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ασθενέστερων κατηγοριών ανθρώπων που ζουν στην αθέατη πλευρά της κοινωνίας.
Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Τσαρουχά – Κόλλια ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέλαβε και σημείωσε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας «μεγάλος, ηρωικός τόπος».

Σημείωσε ότι η καταγωγή της από τις Σέρρες και η πολύχρονη ενασχόλησή της με τα κοινά, της επιτρέπουν να γνωρίζει τα προβλήματα που υπήρχαν και προ κρίσης.

Εξέφρασε την αγωνία της, ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί τα προβλήματα στο νέο υπουργείο -όπως το χαρακτήρισε- που αναλαμβάνει και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «κράτησε το υπουργείο ζωντανό». Και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης να αναλάβουν την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Θεοχαρίδης: Καρδιά του κράτους το υπουργείο

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης διαβεβαίωσε τον νέο υπουργό ότι έγινε συνετή διαχείρισης της πίστωσης για την εκλογική δαπάνη και παρέδωσε στον κ. Βούτση πίνακα του υπουργείου για τις εκλογικές δαπάνες. Ευχαρίστησε τον απερχόμενο γ.γ. Γιάννη Ιωαννίδη και το προσωπικό του υπουργείου για την άριστη και παραγωγική εργασία τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο διαθέτει καθόλα άξια και ικανά στελέχη.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «η καρδιά του κράτους» και ότι η απερχόμενη πολιτική διοίκηση «προσπάθησε να χαράξει μια νέα πορεία για τους κρίσιμους τομείς του υπουργείου». Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει επεξεργασία νέου μοντέλου στη μεταφορά των μαθητών.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος αναφέρθηκε στις δυο θητείες του στο υπουργείο και συγκεκριμένα στον νόμο για το ΑΣΕΠ το 2009, στο νόμο για τη Διαύγεια, στον Καλλικράτη και στον εξαιρετικό -όπως τον χαρακτήρισε- νόμο για την ιθαγένεια. Ο κ. Ντόλιος χαρακτήρισε θετική την επανένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόκρινε την ανάγκη για έναν κοινό οργανισμό λειτουργίας τους.


σχετικα αρθρα