current views are: 1

28 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση17:37

Το «άνοιγμα» του Καμμένου στη Μόσχα για το οπλοστάσιο της χώρας

Έντονο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο η δημόσια τοποθέτηση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Δημοσίευση 17:37’
αρθρο-newpost

Έντονο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο η δημόσια τοποθέτηση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Έντονο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο η δημόσια τοποθέτηση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής ανάληψης των καθηκόντων του, δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχυθεί η αμυντική ισχύς της χώρας. Το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ε.Ε. και η Ουάσιγκτον στη Μόσχα δεν θα αποτελέσει αιτία να περιοριστεί η αμυντική ισχύς της χώρας.

Ως γνωστό η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, διαθέτουν ρωσικά οπλικά συστήματα τα οποία χρειάζονται ανταλλακτικά και συντήρηση. «Θα συνεχίσουμε τις καλές σχέσεις και θα βελτιώσουμε τις σχέσεις αυτές και με άλλες συμμαχικές χώρες εκτός ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία έχουν διακοπεί μετά την επιβολή εμπάργκο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Και αυτό αφορά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Κύπρο» διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουμε

Το πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-300 που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Κρήτη αποτελεί στρατηγικό όπλο για τη χώρα μας και δημιουργεί μία ισχυρή αντιαεροπορική ομπρέλα. Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα είχε απειλήσει με πόλεμο στην περίπτωση που το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα τοποθετούνταν στην Κύπρο. Είχε δηλώσει ανοιχτά τότε ότι την ενοχλούσε η ισχύς των πυραύλων αυτών.

Παρ’ όλα αυτά οι S-300  είχαν εγκαταλειφτεί. Ενδεικτικό είναι ότι τα λάστιχα των αυτοκινήτων που μεταφέρουν τους εν λόγω πυραύλους είχαν σαπίσει.  Πριν από ενάμισι χρόνο περίπου επανήλθαν σε πλήρη επιχειρησιακή δράση και έγινε  η δοκιμή βολής με καθυστέρηση δεκατεσσάρων ετών.  Ωστόσο, το εν λόγω οπλικό σύστημα χρειάζεται συνεχώς συντήρηση . Εκτός από τους πυραύλους οι S-300 απαρτίζονται από αυτοκινούμενα  ραντάρ, από κλωβούς τερματικών και κέντρο διαχείριση πυρός. Να σημειωθεί ότι  το λειτουργικό και γενικά το λογισμικό των  S-300 το γνωρίζουν μόνο οι Ρώσοι.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν επίσης δεκάδες αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα TOR – M1, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Osa – AKM, αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, συστήματα κατευθυνόμενων πυρομαχικών  πυροβολικού Krasnopol – M1 και τρία σκάφη ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού, γνωστά ως ZUBR (αερόστρωμνα). Ιδίως τα τελευταία χρειάζονται συνεχώς ανταλλακτικά μετά από επιχειρήσεις αλλιώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αλλά και η Κύπρος διαθέτει  πυραυλικά συστήματα TOR- M1 τα οποία της τα παραχώρησε η Ελλάδα ως αντάλλαγμα των S-300 που αγόρασε η Κύπρος, αλλά εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη.

Έτσι, η  δήλωση αυτή του Πάνου Καμμένου  ότι η Ελλάδα προκειμένου να υπερασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα δεν την αποτρέψει το εμπάργκο από την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον να προβεί σε συμφωνίες με τη Μόσχα έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό όπως αναμένονταν εξάλλου από τα Μ.Μ.Ε της Ρωσία.

Γ.Σ.


σχετικα αρθρα