Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επίσκεψης Ντάισεμπλουμ και της έναρξης της διαπραγμάτευσης.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ επιχείρησε να διορθώσει τα λανθασμένα μηνύματα που δόθηκαν στο εξωτερικό από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ενδεχομένως να συνέτειναν στις αναταράξεις των αγορών.

'Οπως είπε «σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν αναταράξεις», ενώ σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια στο τραπεζικό σύστημα είχαμε πολλά κραχ και στην κοινωνία και στο χρηματιστήριο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών τόνισε: «Εφόσον γίνουν αλλαγές,  θα γίνουν  με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές συμμετοχές δεν θα θιγούν».  Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι την Παρασκευή έχει την πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της Eurobank με στόχο την περεταίρω ανάπτυξη οικονομίας.

Τόνισε ότι μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία και η άνοδος της μετοχικής αξίας των τραπεζών», σημείωσε πάντως ότι «θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών μετόχων».  Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να ακούσει τις προτάσεις των τραπεζών,  με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης τους, ενώ σηεμίωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολλές ευκαιρίες και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, προέβη σε «διόρθωση» των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ» σημειώνοντας ότι «οι υπουργοί για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα». 

Για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους δανειστές κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε ρήξη αλλά ούτε και συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή»

Επεσήμανε επίσης ότι «το μνημόνιο που υπήρχε έως τώρα έχει λήξει και στο κενό που υπάρχει, θα έχουμε περιθώριο διαπραγμάτευσης».

«Δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες, αλλά για διάλογο. Η Ευρώπη έχει υποδεχθεί θετικά τη νέα κυβέρνηση. Στον κ. Ντάισελμπλουμ θα μεταφέρουμε τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα γλιτώσει την παροχή νέων δανείων. Οι υπουργοί είναι στη διάθεση των επενδυτών» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Για την παροχή δωρεάν ρεύματος επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις,  «έχουμε προβλέψει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης  για το μέτρο αυτό». Τέλος, είπε όχι σε νέους φόρους και μίλησε για «αναδιανομή των φόρων και αφού ξέρουμε την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων» .