«Φρένο» στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων βάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «υπάρχει μία περιοχή στην οποία η νέα κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια, σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά και σε μια σειρά από άλλα θέματα, που θα δούμε υπό διαφορετικό πνεύμα, πάντα όμως μέσα από θεσμικούς κανόνες και στο διεθνές πλαίσιο».

Σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητόδρομους, δήλωσε πως «ο κύκλος των έργων πρέπει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό και πιο γρήγορο τρόπο», ούτως ώστε η χώρα να αποκτήσει δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, κάτι που είναι «τεράστιας σημασίας» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα υπάρξει πλήρης συνέχεια από τη νέα διοίκηση», όπως οι αστικές συγκοινωνίες, οι τηλεπικοινωνίες. 

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφερόμενος στις αστικές συγκοινωνίες τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να στηριχθούν και να επεκταθούν οι υποδομές που χρειάζονται, ενώ υποσχέθηκε και διεύρυνση της στρατηγικής για τις τηλεπικοινωνίες.
 
Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τεράστιο ανοικτό κεφάλαιο την προοπτική της Ελλάδας να μετατραπεί σε ένα πολύ σημαντικό κόμβο, παρότι, όπως είπε, υπάρχουν διαφωνίες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, κάνοντας λόγο για «εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό», καθώς και στην πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον απερχόμενο υπουργό, κ. Χρυσοχοΐδη.
 
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε ότι η νέα διακυβέρνηση θα δώσει έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό των έργων, κάνοντας λόγο στην προφανή αναγκαιότητα για κανόνες και διαφάνεια προτύπων και διαδικασιών στο σύστημα παραγωγής δημόσιων έργων. «Η κατεύθυνση γι' όλα αυτά πρέπει να είναι άλλη απ' αυτή των τελευταίων 10ετιών και να υπηρετείται ο σχεδιασμός της χώρας και όχι αλλότριοι σχεδιασμοί»ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται να έχουμε σύνταξη προτύπων στις Βρυξέλες, χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας, και να υποχρεώνεται η χώρα ακόμη και στα δικά της έργα να χρησιμοποιεί ξένα προϊόντα».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις, αλλά δημοκρατική διαβούλευση και διαφάνεια που είναι προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή της κοινωνίας, σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε δουλειά από αύριο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με το συγκεκριμένο υπουργείο από τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ. «Υπήρχαν διαφωνίες, αλλά υπήρξε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου και η πόρτα ήταν ανοιχτή σε σχέση με αλλά υπουργεία» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σπιρτζης.
 
Ο απερχόμενος υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι είναι υπερήφανος για το έργο που παρήχθη κατά το διάστημα που ήταν στο υπουργείο, δηλώνοντας με έμφαση ότι «το υπουργείο δεν είναι τσιφλίκι κανενός, όλοι είμαστε λειτουργοί της δημοκρατίας και προσωρινοί ένοικοι». «Όταν ήρθα στο υπουργείο παρέλαβα τέσσερα κουφάρια έργα εγκαταλελειμμένα, τα οποία όμως σήμερα απασχολούν 20.000 εργαζόμενους» σημείωσε χαρακτηριστικά σε ο,τι αφορά τους τέσσερις παγωμένους αυτοκινητόδρομους. Οι υποδομές, πρόσθεσε, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, στην οδική ασφάλεια και στην απασχόληση. Αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση των τιμών στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στην αναβάθμιση των συγκοινωνιών, στα έργα στον σιδηρόδρομο που θα έχουν ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο, στο μετρό της Αθήνας που προχωρά προς τον Πειραιά και στη δημοπράτηση της γραμμής 4 του μετρό. Ωστόσο, κάλεσε τη νέα ηγεσία του υπουργείου να ασχοληθεί συστηματικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης που, όπως τόνισε, βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πρέπει να παρθούν αποφάσεις και να προχωρήσει. Ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε ακόμη στη δημοπράτηση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης καθώς και στην εγκατάσταση ίντερνετ σε 300 δήμους της χώρας.
 
Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με την παρουσία και των δυο αισθάνομαι ανακούφιση πως το υπουργείο πάει σε καλά χέρια».