ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Αν κυβέρνηση λέει «όχι σε όλα», ο Τσίπρας δεν θα αντέξει για πολύ

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2015, 22:33 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2015, 22:20
Σουλτς: Αν κυβέρνηση λέει «όχι σε όλα», ο Τσίπρας δεν θα αντέξει για πολύ
Facebook Twitter Whatsapp

Μηνύματα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μηνύματα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σουλτς μοιράστηκε μέσω Twitter ένα κείμενο που δημοσιεύει στον ιστότοπο δικτύωσης Linkedin με τίτλο «Ούτε ελληνικό δράμα ούτε ελληνική δραχμή» λέγοντας ότι οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα επιφύλασσαν μερικές εκπλήξεις.

«Μερικοί ίσως δεν περίμεναν μια τόσο θριαμβευτική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια έκπληξη προκάλεσαν και κάποιες αντιδράσεις, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Άνθρωποι διαμετρικά αντίθετοι όπως η αρχηγός του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λε Πεν και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ από το  UKIP, έσπευσαν να σχολιάσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι σημάδι του αναπόφευκτου τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την ξέρουμε» αναφέρει.

«Τώρα που έχουν περάσει μερικές ημέρες από τις εκλογές και η κυβέρνηση γρήγορα δημιουργήθηκε, τα σχόλια και οι πανηγυρισμοί πρέπει να κάνουν στην άκρη και την θέση τους να πάρουν η ηρεμία και ο ρεαλισμός», σημειώνει και υπογραμμίζει πως το δύσκολο κομμάτι τώρα αρχίζει και το οποίο είναι:

Το να κυβερνάς μια χώρα, να ικανοποιείς τις ανάγκες των πολιτών της, ενώ την ίδια στιγμή να προσπαθείς να κάνεις ένα "άνοιγμα" στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.

Ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν τη νύχτα της Κυριακής, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της, η φορολογία συνεχίζει να πιέζει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και πολλές σκληρά εργαζόμενες οικογένειες υποφέρουν, ενώ κάποιοι πλούσιοι μπορούν να αψηφούν τους κανόνες και να φοροδιαφεύγουν. Ο κ. Σουλτς κάνει, μάλιστα, αναφορές και στο πρόβλημα των πελατειακών σχέσεων στην χώρα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το γεγονός ότι είναι «ανέπαφος», αφού δεν είχε βρεθεί στην εξουσία και έτσι ήταν απλό να μιλάει όλο αυτό το διάστημα για πολιτικές κατά της λιτότητας και κατά της τρόικας.

«Αλλά παρά τις αντιθέσεις, κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Ξέρω καλά τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και επίσης πιστεύω πως είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός», λέει. Συνεχίζει αναφέροντας πως την περασμένη Κυριακή, δεν υπήρχε καθόλου «ευρωπαϊκό δράμα» στην Ελλάδα και πως ο κ. Τσίπρας δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς και ότι η ευρωζώνη «δεν θα αναγκάζει την Ελλάδα να αποχωρήσει».

«Αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός», αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει πως για να πετύχει, πρέπει να κάνει προσπάθειες για συμβιβασμούς, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας.

«Αν η νέα κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που θα λέει "όχι σε όλα", τότε ίσως η ορμή (momentum) του κ. Τσίπρα δεν θα επιβιώσει για πολύ.

Ωστόσο, αν δραστηριοποιηθεί και αποκτήσει μια «θετική ατζέντα» για να κάνει πιο δίκαιη την χώρα του, αν προχωρήσει σε αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν σημειώσει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για να κάνει  την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερες, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα είναι στο πλευρό του», καταλήγει.