Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Από την Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει συγκληθεί για τις 18:00 το απόγευμα σήμερα, ξεκινά η «δοκιμασία» του μέχρι την Κυριακή κυβερνώντος κόμματος για την αποτίμηση της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θα έχει, αμέσως πριν, συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραμμίσει τη δέσμευση της ΝΔ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ αμέσως μετά στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου θα επιδιώξει να θέσει τις βάσεις ανασύνθεσης του κόμματος και αποφυγής της αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του. 

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιχειρηματολογήσει πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

  • πρώτον, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απώλεσε ελάχιστη δύναμη σε σχέση με το 2012 όταν ανέλαβε, απώλεια πολύ μικρότερη αναλογικά των σκληρών μέτρων που έλαβε προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη
  • δεύτερον, ότι η πολιτική αυτή (του μνημονίου) συνιστούσε μονόδρομο και, συνεπώς, όποιος επιθυμεί να αμφισβητήσει τις επιλογές της ηγεσίας θα πρέπει να δηλώσει σαφώς εάν θα έπραττε τα ίδια ή όχι
  • τρίτον, ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθεί, πολύ σύντομα, προ αδιεξόδου και, συνεπώς, η ΝΔ θα πρέπει να αποφύγει την εσωστρέφεια και να επικεντρωθεί στην προσπάθεια για αποτροπή του χειρότερου για τη χώρα και, φυσικά, για τη διεκδίκηση της εξουσίας εκ νέου. 

Ο πρώην Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η δικαίωση θα είναι σύντομη, ενώ συνομιλητές του εισηγούνται να κινηθεί με αργά βήματα στο εσωκομματικό πεδίο. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής, θα υπάρξει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και της Πολιτικής Επιτροπής ενώ στο βάθος της διαδρομής, σε ορίζοντα μηνών, περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή Συνεδρίου οργανωτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης του κόμματος. 

Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Σαμαράς -μετά την πιεστική κυβερνητική περίοδο- θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, προς τους οποίους θα ανοίξει διαύλους και θα προτείνει την ενεργή εμπλοκή τους στα κομματικά δρώμενα και τη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του κόμματος. Στόχος του είναι να επανέλθει η εικόνα της συλλογικότητας στο κόμμα της Ν.Δ., χωρίς επί του παρόντος να είναι σαφής η στάση που θα τηρήσουν οι πρωτοκλασάτοι του κόμματος έναντι αυτής της πρότασης.