Την πρόθεση της Ευρώπης να καταγράφει τα στοιχεία όλων των επιβατών που μετακινούνται με αεροπορικές εταιρίες εκθέτει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian

Όπως αναφέρει η εφημερίδα συζητείται στους κόλπους της Ευρώπης να ξεκινήσει υποχρεωτικά η συλλογή των στοιχείων όλων των επιβατών που μετακινούνται είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης. 

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι  η συλλογή των στοιχείων δεν συγκρούεται με τη διασφάλιση των ελευθεριών του πολίτη στην Ευρώπη», αναφέρει η εφημερίδα. 

Το Σύστημα Καταγραφής των Επιβατών (Passenger Names Record-PNR) είχε μπλοκαριστεί από το ευρωκοινοβούλιο το 2013. 

Ο Αβραμόπουλος έχει αναλάβει να επανασχεδιάσει τη νομοθεσία έπειτα από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά κυρίως γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν καθώς περισσότεροι από 3000 ευρωπαίοι πολίτες πολεμούν στη Συρία και εκατοντάδες από αυτούς επιστρέφουν στην Ευρώπη. 

Ένα ευρωπαϊκό PNR είναι υποχρεωτικό για να ενισχυθεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων είπε ο κ. Αβραμόπουλος. 

Σύμφωνα με nonpaper της ευρωπαϊκης επιτροπής που έχει στα χέρια του ο Guardian, η συλλογή των στοιχείων θα αφορά εκτός από τα ονόματα, στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, κινητά τηλέφωνα αλλά και προτιμήσεις γευμάτων. Τα στοιχεία αυτά θα διατηρούνται για πέντε χρόνια και θα είναι στη διάθεση των αρχών της Ευρώπης.