Με μία ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί τους λόγους για το βέτο που άσκησε η Ελλάδα για τη Ρωσία ενώ εξαπολύει πυρά κατά των δημοσιογράφων.

Με θέμα «το ελληνικό βέτο για τη Ρωσία στην ΕΕ, που μέχρι σήμερα δεν υφίστατο» ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί τους δημοσιογράφους για διαστρέβλωση της πραγματικότητας αφού όπως αναφέρει εστίασαν μόνο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όχι στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ρωτήθηκε ποτέ αν συμφωνεί με αυτές.

Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Βαρουφάκη:

«Πρώτη ημέρα στα υπουργεία μας και η δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διαστρεβλώνουν με χτύπησε ξανά. Ο παγκόσμιος Τύπος ήταν γεμάτος με αναφορές σε σχέση με το ότι η πρώτη “κίνηση” εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το βέτο στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Μπορεί τώρα να μην είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τα εξωτερικά θέματα, αλλά παρόλα αυτά, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο (τον συλλογισμό μου). Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Νίκος Κοτζιάς, μας ενημέρωσε την πρώτη ημέρα στη δουλειά πως άκουσε στις ειδήσεις ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει ομόφωνα την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Το πρόβλημα ήταν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ρωτήθηκε ποτέ!.

Ετσι, προφανώς, το ζήτημα δεν ήταν αν η νέα μας κυβέρνηση συμφωνεί ή όχι με τις νέες κυρώσεις στη Ρωσσία. Το ζήτημα είναι αν η άποψή μας θεωρείται δεδομένη, χωρίς καν να έχουμε ενημερωθεί για περί τίνος πρόκειται.

Από την πλευρά μου, ακόμα και αν (αφήστε με να το επαναλάβω) δεν είμαι σίγουρα σχετικός να μιλήσω για εξωτερικά θέματα, όλο αυτό είναι ζήτημα σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας μας. Μπορούν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο να προσπαθήσουν να κάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση ανάμεσα στη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι μας παρέλειψαν και στη διαμαρτυρία για αυτές καθεαυτές τις κυρώσεις; Ή είναι πολύ πολύπλοκο για αυτούς;».