ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση της κυβέρνησης σε Μάρτιν Σουλτς για Ρωσία

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2015, 12:01 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2015, 12:01
Η απάντηση της κυβέρνησης σε Μάρτιν Σουλτς για Ρωσία
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούν προκειμένου να βγάλουν την χώρα από την οικονομική κρίση θα παρουσιάσουν σήμερα και αύριο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους τα στελέχη της Κυβέρνησης στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «ότι δεν χρειάζεται ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.» 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούν προκειμένου να βγάλουν την χώρα από την οικονομική κρίση θα παρουσιάσουν σήμερα και αύριο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους τα στελέχη της Κυβέρνησης στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «ότι δεν χρειάζεται ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.» 

Μάλιστα για το θέμα της Ρωσίας κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

«Δεν υπήρξε διαβούλευση, ούτε σύμφωνη γνώμη της χώρας» λένε στελέχη της κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι σήμερα θα υπάρξει ανοικτός διάλογος στα αρμόδια οργάνα της Ε.Ε. , ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση της Κύπρου που συντάσσεται με την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι στις 14:.30 ο Πρωθυπουργός και τα οικονομικά στελέχη της Κυβέρνησης θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για μια πρώτη συζήτηση αλλά και προκειμένου τα στελέχη της κυβέρνησης να διαπιστώσουν εάν ο «φίλος» του Αλέξη Τσίπρα είναι διατεθειμένος να αναλάβει ένα διακριτό ρόλο ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους «σκληρούς» της Ευρώπης. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ως διαμεσολαβητή δεδομένου ότι  την Παρασκευή θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα τον ενημερώσει για τους τρεις βασικούς άξονες στα οικονομικά. 

Για τα μέτρα που θα πάρει για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε από τα τοξικά λάθη των μνημονίων. Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για το πως θα χαραχτεί αμοιβαία επωφελή πολιτική για τα θέματα ανάπτυξης καθώς και τις κινήσεις που θα ακολουθηθούν για να συρρικνωθεί το χρέος. 

Χθες το βράδυ πάντως το οικονομικό  επιτελείο της κυβέρνησης εν όψη της σημερινής συνάντησης αλλά και της αυριανής με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει το τι θα πει στους δυο Ευρωπαίους παράγοντες .Στην σύσκεψη αυτή που έγινε υπό την προεδρεία του  Αλέξης Τσίπρα συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Το μήνυμα που αποφασίστηκε να σταλεί προς τους Ευρωπαίους είναι ότι «η Ελλάδα από την Κυριακή είναι μια χώρα με τη δική της γνώμη και άποψη, όπως έχουν και οι άλλες χώρες και γι’ αυτό μιλάμε για διαβούλευση. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.»

Στο τέλος της συνάντησης ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι «θα  παρουσιάσουμε στους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους  τις θέσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και πως θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση».
Χθες πάντως η κυβέρνηση αντιμετώπισε και την πρώτη μίνι κρίση αφού μετά τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν θα προχωρήσουν δημιουργήθηκε ένταση στους Έλληνες και ξένους επενδυτές ιδιαίτερα στους Γερμανούς που είχαν αποφασίσει να επενδύσουν  στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

«Όσοι επενδυτές είχαν επενδύσει σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις είναι λογικό να αλλάζουν τα σχέδιά τους» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της μιζέριας, αλλά μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμα ότι οι δυο υπουργοί, Οικονομικών και Οικονομίας, είναι στη διάθεση των επενδυτών για να μην παραπλανηθούν από παραπληροφόρηση ή από κάποιους που πληροφορούν με ιδιοτελή κίνητρα.