«Υπάρχει μια διπλή ευθύνη«, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κερέ επεσήμανε πως «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού: είμαστε ένα σύνολο με κοινές προθέσεις. Και η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη δημοκρατική αλλαγή στην Αθήνα, έστω και αν βασίζεται σε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που ακολουθήθηκαν έως τώρα».

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Κερέ σημειώνει ότι «υπάρχουν διάφοροι συντελεστές» και εξηγεί: «Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του δημοσίου που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του 2010, δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στην επέκταση της λήξης τους. Θα ήταν σαν να δίναμε δάνειο σε μια χώρα, κάτι που απαγορεύεται από τις Συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Αθήνα, η απόφαση δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας».

Το στέλεχος της ΕΚΤ προσθέτει, πάντως, ότι «οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, πρέπει να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» και σημειώνει: «Θα υπάρξουν, πιθανώς, διαφορετικές μεταρρυθμίσεις από εκείνες που προβλέπονταν, από τη στιγμή που εξελέγη νέα κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να δείξουμε συνοχή: η χώρα χρειάζεται ακόμη μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά, τέλος, με τη διαπίστωση της Corriere della Sera ότι «ο Τσίπρας δηλώνει πως η Ελλάδα έχει κλείσει με την τρόικα» και πως «και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα», ο Μπενουά Κερέ απαντά: «Προς το παρόν, αυτή είναι μια γνώμη του γενικού εισαγγελέα, όχι μια απόφαση του Δικαστηρίου. Είναι νωρίς, άρα, για να βγουν συμπεράσματα. Όπως είναι και νωρίς για να καθορίσουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το όλο θέμα».