Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτιμά σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κατά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ανοίγοντας την κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι οι εκλογές ήταν «μια μεγάλη ήττα και για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά».

Όπως υπογράμμισε, «ο λαός εξέφρασε τη δυσφορία του και την εξέφρασε άνισα, περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι για την πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας ότι, εάν δεν είχε γίνει αυτή η κίνηση διάσπασης, το ΠΑΣΟΚ θα είχε πολαπλάσια ποσοστά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι σχηματίστηκε μια κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογέννεσης με κοινό παρανομαστή το αντιμνημονιακό μένος, «αλλά η πρώτη διεκδίκησή της είναι η παράταση του μνημονίου» και σημείωσε πως «δεν περιμένουμε ούτε το αδιέξοδο ούτε την καταστροφή της χώρας, ευχόμαστε να καταφέρει το καλύτερο και όχι το χειρότερο». Ωστόσο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις λεβέντικες εξαγγελίες, σαν να ήταν αντιπολίτευση».

Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς τα κριτήρια θα είναι η πραγματική συναίνεση και η θεσμική διαφάνεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε συνέδριο του κόμματος για μετά το Πάσχα, τον Μάιο, όπως είπε, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Επισήμανε ότι όταν γίνει το συνέδριο να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας, να υπάρχει κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο. «Τα ΜΜΕ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όμως αυτές οι δικές μας ημέρες» είπε.

Τόνισε ότι πηγαίνουμε στο συνέδριο συντεταγμένα, ότι θα είναι συνέδριο ενότητας, συσπείρωσης, ριζικής ανανέωσης, δημοκρατικό, αυθεντικό, αντιπροσωπευτικό, χωρίς κόλπα και μηχανισμούς και γελοία τεχνάσματα του παρελθόντος. «Βαδίζουμε ενωτικά αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν την παράταξη και τη χώρα» είπε και τόνισε δεν θα ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από τις στρατηγικές αποφάσεις. «Το πραγματικό δίλημμα» σημείωσε, «είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος», για να τονίσει ότι δεν θα αφήσει να γίνει η δεύτερη επιλογή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το έργο της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή, η οργανωμένη παρουσία και ο πολιτικός λόγος στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η στενή παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης και η καθαρή θεσμική στάση στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.