Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Μετά τις ιαχές των πρώτων ημερών ότι δεν είναι και σημαντική η ήττα της ΝΔ, αφού έπεσε μόλις 1,85% σε σχέση με τις εκλογές του 2012, μια εξήγηση βολική για τη σημερινή ηγεσία, η ΝΔ τώρα αρχίζει την ενδοσκόπηση. Ανόρεχτα τα κορυφαία στελέχη διαλύουν τα προεκλογικά τους γραφεία και μετρούν τα έξοδα. Πολλοί πέσανε σε βαθιά μελαγχολία. Το σύνδρομο της ήττας δηλητηριάζει κυρίως τους οπαδούς της παράταξης που καλούνται να ξαναδιασχίσουν την έρημο σε μια διαδρομή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει. 

Και το ίδιο υπαρξιακό ερώτημα που θέτει η ΝΔ από το 1977 όταν άρχισε για πρώτη φορά να απειλείται από το ΠΑΣΟΚ  επανέρχεται βασανιστικά: Μα τι φταίει; Οι απαντήσεις είναι τόσο πολλές που έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται κακοφωνία. Άλλοι ρίχνουν ευθύνες στα ακροδεξιά βαρίδια του κόμματος, άλλοι στο ρεύμα της εποχής υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι στρέφονται κατά των επιθετικών τόνων και της επικοινωνιακής τακτικής. Συνολική ερμηνεία για την εκλογική ήττα δεν θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Στο μεταξύ αναζητούνται ο τόπος και ο χρόνος για να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί. 

Βαρέως φέρει την εκλογική ήττα και ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και εάν το δεν το δείχνει. Τις πρώτες ημέρες φθάνει στη Συγγρού βαρύθυμος. Ακούει εισηγήσεις και γκρίνιες και δεν μιλάει αρκετά, προς το παρόν, περιμένοντας να κατακαθίσουν τα πάθη. Γνωρίζει ότι τώρα κανένας δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. 

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά. Μετά την ήττα ο Αντ. Σαμαράς καλείται ταυτόχρονα να αναπτερώσει το ηθικό των οπαδών, να ανανεώσει ριζικά το κόμμα, να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους με τους όσους κεντρώους ψηφοφόρους τον εμπιστεύτηκαν και να μη δημιουργήσει ρήγμα με τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Αυτό λέγεται επανίδρυση; Αν η ΝΔ περιοριστεί σε αλλαγές ονόματος και εμβλημάτων, θα έχει επιλέξει την εύκολη λύση. 

Ο Αντ. Σαμαράς δέχεται πυρά παρασκηνιακά τις τελευταίες ώρες και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν ανασχηματισμό προσώπων ή σε ένα συνέδριο χειροκροτητών. 

Κανένας δεν αμφισβητεί τον Αντ. Σαμαρά αλλά όλοι περιμένουν με το όπλο παρά πόδα τις επόμενες κινήσεις του.