Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η διπλή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη και να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον Πάνο Καμμένο έχει προκαλέσει διπλή ενόχληση σε γερμανικούς (και όχι μόνο) κύκλους.

Ξεκινώντας από το δεύτερο σημείο, τη συνεργασία με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», είναι σαφές ότι οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μάλλον απογοητεύθηκαν. Φυσικά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν ανήκει στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Το «αδελφό κόμμα» του στη Γερμανία είναι το Die Linke, που θεωρείται ακροαριστερό. Ωστόσο και καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι επαφές στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με γερμανούς αξιωματούχους με αναφορά στο SPD, η κίνηση αυτή ήλθε ως έκπληξη.

Δεν εξεπλάγησαν όμως μόνο αυτοί. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ανάλογη έκπληξη έχει εμφανιστεί και στην Ισπανία, όπου οι «Podemos» έχουν επίσης επενδύσει στην επικράτηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως όχημα και για μία δική τους εκλογική επικράτηση σε λίγους μήνες στη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής.

Το έτερο πρόβλημα, που μάλλον έχει ενοχλήσει τους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, είναι η ρητορική Βαρουφάκη. Είναι αλήθεια ότι οι βασικοί συνομιλητές των Γερμανών εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης. Οι «κεϊνσιανές» απόψεις Βαρουφάκη δείχνουν να κινούνται σε άλλο μήκος κύματος και γενικότερα υπήρξε μία αίσθηση αιφνιδιασμού με την επιλογή του ως υπουργού Οικονομικών.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η αρχική σύγχυση με τις διαφορετικές δηλώσεις υπουργών που υποδηλώνουν «ξήλωμα» πολλών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι δηλώσεις έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση της ευρωπαϊκής πλευράς. Αυτή εκδηλώθηκε ήδη από λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη, την Παρασκευή, στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως, τονίζουν στις εκμυστηρεύσεις τους ξένοι κύκλοι, μπορεί να προκύψει από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αρχικές κινήσεις μίας κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα στη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κρατά στα χέρια της τα κλειδιά της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοήσει…