current views are: 1

29 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση14:23

Μάρτιν Σούλτς: Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει θέμα «μονομερών ενεργειών» (Βίντεο)

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Δημοσίευση 14:23’
αρθρο-newpost

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Ελπιδοφόρο μήνυμα χαρακτήρισε ο Μάρτιν Σουλτς τη διαπίστωση ότι η νέα κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου και δεν αντιμετωπίζει τα θέματα χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω μονομερών ενεργειών.
 
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τόνισε ότι, παρά το φόβο που υπάρχει στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει δικό του δρόμο, ο ίδιος διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η ελληνική  κυβέρνηση έχει προτάσεις που προτίθεται να τις συζητήσει.
 
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρξουν διαφωνίες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκαν διαφωνίες. Παράλληλα, επιδοκίμασε τη δέσμευση του Αλέξη τσίπρα να πατάξει τη φοροδιαφυγή και σημείωσε ότι ήταν πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία.
 
Από την πλευρά του ο έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Σούλτς καλό φίλο τόσο της Ελλάδας όσο και προσωπικό, ενώ τόνισε ότι του παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασιμένη να βάλει τέλος στη φοροδιαφυγή της οικονομικής ολογαρχίας, καθώς επίσης ότι διαθέτει ένα σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να συνομιλήσω με έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας και προσωπικό μου φίλο από την περίοδο που ήμαστσαν υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν.
 
Ο κ. Σουλτς έχει αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επίσκεψή του σήμερα ως του πρώτου ευρωπαίου ηγέτη που συναντώ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού,  σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, που θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης  για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και στους θεσμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί 4 χρόνια ο ελληνικός λαός στην πραγματικότητα πλήρωνε τις ευθύνες άλλων, κυρίως τις ανάρμοστες σχέσεις μεταξύ της οικονομική ολιγαρχίας που αρνείτο να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν και του παλιού καθεστώτος που την προστάτευε.

Το διαβεβαίωσαν ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση και τον διαβεβαίωσα ότι έχουμε ένα σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή.

Έχουμε και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς τηνεπιμονή στο λάθος της λιτόττηας αλλά και χωρίς την απερισκεψεία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.

Κοινός μας στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση, η επιστροφή κοινωνικής συνοχής.
Διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια, εγγυώμαστε τη σταθερότητα.
 
Η Ευρώπη θα προχωρήσει, θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον με πρισσότερη αλληλεγγύη και εκατέρωθεν εμπιστοσύνη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μάρτιν Σούλτς:

Είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σας στην Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο κτίριο αυτό, είχα προσκληθεί και από άλλες κυβερνήσεις, είναι όμως απόλυτα σαφές ότι την Κυριακή πυο μας πέρασε, για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις.
 
Είχαμε συζήτηση δύο ωρών, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δεσμοί με την Ε. Ε. Σπάνια κατά τη θητεία μου αισθάνθηκα να έχουμε συζητήσει τόσο στενά, με ειλικρίνεια και να έχουμε μπει στην ουσία. Σε πολλές συζητήσεις έχει προηγηθεί διαφωνία και μετά στη συνέντευξή τύπου λέμε ότι «η συζήτηση ήταν εποικοδημητική».
 
Σήμερα συζητήσαμε ουσιαστικά, συμφωνήσαμε σε κάποια θέματα και υπάρχουν κάποια άλλα που θατα δούμε στο μέλλον.
Ειστε κι εσείς υπερ του διαλόγου και χαίρομαι πολύ κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι είστε αποφασισμένος να έχετε ως πρώτη προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα ότι οι πολύ φτωχοί κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα και ο πολύ πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
 
Υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αυτά όμως δεν τα αντιμετωπίζετε μέσω μονομερών πράξεων, ούτε με επιμονή ότι «αυτή είναι η αποψή μας».
 
Θα το πω με παρρησία: Στην Ευρώπη υπαρχει φόβος ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει δικό του δρόμο. Εγώ διαπίστωσα ότι αυτό δεν ισχύει, ότι η κυβέρνηση έχει προτάσεις και προτίθεται να τις συζητήσει.
 
Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα. Φυσικά θα υπάρξουν διαφωνίες, όπως και σήμερα το βιώσαμε, αλλά το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να συζητήσει.
 
Σας είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι συζητήσαμε σε βάθος όλα τα θέματα, για τις διεθνείς σχέσεις, τις σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία και σας είμαι ευγνώμων που παρουσιάσατε τη δική σας άποψη.
 
Είμαι ευγνώμων γιατί ήταν συζήτηση ανάμεσα σε πολιτικούς που συνηθίζουν να μιλάνε ειλικρινά.
 
Επίσημα, επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά, να σας συγχαρώ. Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία.
 
Η Ελλάδα έδωσε πολλά στην ιστορία της Ευρώπης, έχει χαρίσει πολλά, αλλά δεν αρκεί αυτό. Το 1974 η Ελλάδα χάρισε τη νίκη κατά της δικτατορίας και ο αγώνας των Ελλήνων για τη δημοκρατία έχει ναεπιδείξει άνδρες και γυναίκες που έδωσαν τη ζωή τους. 
 
Δεν θα πρέπει να προσποιούμαστε ότι η Ελλάδα έχει προσφορά μόνο κατά τους αρχαίους χρόνους, η Ελλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει.

Τσίπρας: «Αισιόδοξοι ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για το κοινό μας μέλλον»

Νωρίτερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε προς τον κ. Σουλτς ότι «είστε καλός φίλος της Ελλάδας και στενός δικός μου φίλος. Ήμασταν κοντά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των ευρωεκλογών. Στηριζόμαστε σε εσάς και στην αλληλεγγύη σας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για το κοινό μας μέλλον». 


σχετικα αρθρα