Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος. 

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «χάσαμε το μικρότερο ποσοστό που έχει χάσει ποτέ από περίοδο διακυβέρνησης, ακόμα κι όταν είχαμε να μοιράζουμε χρήματα και το μικρότερο ποσοστό από ευρωπαϊκό κόμμα μετά από διακυβέρνηση».

Παραδέχθηκε εξάλλου πως «έγιναν λάθη και τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, ρόλο έπαιξε και ο «πόλεμος που δεχτήκαμε τα τελευταία 24ωρα με διαρροές για απίστευτα ποσοστά, αποσυσπείρωσαν το κόμμα και οδήγησε μερικούς ψηφοφόρους να μην πάνε ως την κάλπη».

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα, επεσήμανε πως το κόμμα κατέγραψε «σημαντική αύξηση δυνάμεων στις νέες γενιές», ωστόσο όπως είπε «οφείλουμε να δουλέψουμε πολύ στις ηλικίες 50-64 όπου είχαμε πολλές απώλειες λόγω κρίσης».

«Επισημάναμε τους κινδύνους και είπαμε την αλήθεια και αυτό κατάλαβε μεγάλο μέρος της εκλογικής μας βάσης και μέρος ψηφοφόρων όλων κομμάτων» είπε και προσέθεσε:

«Το βράδυ των εκλογών δήλωσα ότι εύχομαι οι προβλέψεις μου να διαψευσθούν. Θα φανεί αν εκείνο που προειδοποίησα ότι θα συμβεί είναι κατασκευασμένος φόβος ή αλήθεια. Οι πρώτες εξελίξεις δυστυχώς δείχνουν ότι είναι αλήθεια».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στη νέα κυβέρνηση σχετικά με τις πρώτες εξαγγελίες των υπουργών:

«Πως αλλιώς να εξηγήσουμε ότι πριν καλά καλά αναλάβουν οι υπουργοί ξανά προσέλαβαν, ξανά εθνικοποίησαν, ή ήρθαν σε σύγκρουση με την Ευρώπη, ή οδήγησαν σε κατάργηση τον ΑΣΕΠ».

«Να γιατί βλέπουμε τις αρνητικές εξελίξεις στο χρηματιστήριο και τα spreads» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «έγιναν εκείνα για τα οποία προειδοποιούσα».

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι αν η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές, θα είχε προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και θα είχε προχωρήσει ταχύτερα στη συμφωνία με τους δανειστές.

Εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

«Επικοινώνησε με το γραφείο μου για να μάθει για την παράδοση. Καμία ενημέρωση δεν είχα για το πότε θα πάει ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου. Είχα κάθε πρόθεση να πάω, αφού το βράδυ των εκλογών τον είχα πάρει τηλέφωνο για να τον συγχαρώ».

Είμαστε σίγουροι, είπε, «ότι θα κάνουν τα πάντα για να πλήξουν τη ΝΔ και να τη βυθίσουν στην εσωστρέφεια. Θα προσπαθήσουν μάταια. Τίποτα δεν μας πλήττει, η δικαίωση της ΝΔ θα έρθει σύντομα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε εποικοδομητική αντιπολίτευση με στόχο την προστασία της μεσαίας τάξης, της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομία. 

Διαμήνυσε ταυτόχρονα ότι θα δημιουργθεί ένα άτυπο πολιτικό συμβούλιο δίπλα στον ίδιο. Ανακοίνωσε εξάλλου πως θα προτείνει για αντιπρόεδρο της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Θέση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Βρούτσης.