«Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην ανοδική της πορεία και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα. 

Μιλώντας σε συνέδριο για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε ότι οι Έλληνες «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν υψηλή κοινωνική και οικονομική άξια» υπογραμμίζοντας ότι ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. 

«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.