Μέσα σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι κηδείες των δύο άτυχων πιλότων του F-16, που έχασαν τη ζωή τους στο Αλμπαθέντε της Ισπανίας, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κατά τη διαδικασία της απογείωσης.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στον ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Ριζούπολη η νεκρώσιμος ακολουθία του σμηναγού, Παναγιώτη Λάσκαρη, με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών. 

Ένα άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές, ενώ η σύζυγος, το παιδί, οι συγγενείς και οι φίλοι του δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι δεν είναι πια κοντά τους. Ακόμη, πιο τραγική φιγούρα ήταν η μητέρα του.

Στην κηδεία του άτυχου πιλότου παρευρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής του, Κώστας Ήσυχος, ενώ στεφάνια έστειλαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχαήλ Κωσταράκος.

Πένθιμο ήταν το κλίμα και στην κηδεία του δεύτερου σμηναγού, που σκοτώθηκε στο τραγικό δυστύχημα. 

Η νεκρώσιμη ακολουθία του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα πραγματοποήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στην Αργυρούπολη, όπου του αποδόθηκαν τιμές από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας και παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Παρόντες ήταν πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του άτυχου σμηναγού που αδυνατούν να πιστέψουν ότι έχασαν ξαφνικά και άδικα τον δικό τους άνθρωπο. 

Καμμένος: Αποχαιρετούμε δύο ήρωες

«Αποχαιρετούμε δύο ήρωες, που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης, πάνω στο καθήκον τους», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τις κηδείες.

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, οι δύο χειριστές συγκαταλέγονται σε όλους εκείνους τους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, σε εκείνους που έπεσαν για την ασφάλεια όλων μας, για τη προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ερωτηθείς αν είχε εικόνα για το πότε θα υπάρξει εικόνα για τα ακριβή αιτία του δυστυχήματος, απάντησε πως οι έρευνες πάνε πολύ καλά, υπάρχει υλικό από κάμερες και η Πολεμική Αεροπορία προχωράει στη διερεύνηση του ατυχήματος.

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: «Απίθανο το δυστύχημα του ελληνικού F-16»

«Πρόκειται για ένα απολύτως απίθανοατύχημα για ένα αεροσκάφος που υφίσταται βλάβη κατά την απογείωση, που αποκλίνει κατά πολύ από την πορεία του και που έρχεται να πέσει ακριβώς στο σημείο όπου είχαμε αεροσκάφη που ετοιμάζονταν να απογειωθούν, άρα με τις δεξαμενές τους γεμάτες (καύσιμα)» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ντενί Μερσιέ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μία διαδοχή ατυχιών».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλήρωμα του F-16, αρκετά γρήγορα, στην πράξη μετά την απογείωση, προσπάθησε να εκτιναχθεί, κατά συνέπεια το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της βλάβης».

Σημειώνεται πως απάντηση στα αίτια της τραγωδίας θα δώσει το «μαύρο» κουτί, το οποίο βρέθηκε και θα σταλεί στην κατασκευάστρια εταιρεία, για να «διαβαστούν» οι τελευταίες πληροφορίες από την τραγική πτήση του μαχητικού.

Ντ. Μ.