Για «ουσιαστική συζήτηση» αν και με αρκετές διαφωνίες στις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σουλτς επεσήμανε:

«Είχαμε πολύ ουσιαστική συνάντηση (με τον πρωθυπουργό), αν και με αρκετές διαφωνίες... Έχω παρά πολλά ερωτήματα... Τι θα γίνει με τις συντάξεις, με τις επενδύσεις, με τους δημόσιους υπάλληλους, με την τρόικα, με το πρόγραμμα; Και εγώ δεν θέλησα να εμπλακώ σε θέματα μονόπλευρων πράξεων». 

«Στο ευρωκοινοβούλιο δεν ήμασταν υπέρ της τρόικας, είναι περιττή, εμείς θέλουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση εσόδων, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής οι πλούσιοί σας έβγαλαν τα λεφτά τους έξω...» ανέφερε ακόμη. 

Ο κ. Σουλτς δήλωσε δε ευθαρσώς ότι διαφωνεί με την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι πρόκειται για «κακή συμμαχία για την Ευρώπη».

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακραιφνές σοσιαλιστικό κόμμα, οι ΑΝΕΛ καθαρά δεξιό κόμμα, δεν ταυτίζονται αυτές οι δυο δυνάμεις. Είναι κακή συμμαχία για Ελλάδα και Ευρώπη, δεν χρειαζόμαστε τώρα την αντιπαράθεση, αλλά το διάλογο, και αυτή η κυβέρνηση θα έρθει σε αντιπαράθεση (με την Ευρώπη)» είπε. 

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, «ο κ. Τσίπρας κατάλαβε τη γνώμη μου... Ο κ. Καμμένος δεν έχει απόλυτη αποδοχή στην ΕΕ, θα προτιμούσα ο ΣΥΡΙΖΑ να συνασπιστεί με το Ποτάμι που έχει επαφές και γέφυρες στην Ευρώπη».