current views are: 3

30 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση05:05

Ο Αβραμόπουλος τρέχει προς το Προεδρικό Μέγαρο με… 238

Οι «σκληροί» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσαν, επιλογή του κόμματός τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να ήταν ένας πούρος αριστερός, ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτούσε ολική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας. 

Δημοσίευση 05:05’
αρθρο-newpost

Οι «σκληροί» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσαν, επιλογή του κόμματός τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να ήταν ένας πούρος αριστερός, ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτούσε ολική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας. 

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Οι «σκληροί» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσαν, επιλογή του κόμματός τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να ήταν ένας πούρος αριστερός, ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτούσε ολική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αντιθέτως, η ηγεσία του κόμματος φαίνεται ότι είχε την ευφυΐα  να επιλέξει πρόσωπο από την κεντροδεξιά. Η κίνηση αυτή που θα μπορούσε στην παρούσα στιγμή να θεωρηθεί και υπέρβαση, δείχνει ενωτική διάθεση  και σεβασμό της αντίθετης πλευράς.
Αυτή τη στιγμή, η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεργάτες του Έλληνα Επιτρόπου βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και κανονίζουν τις λεπτομέρειες. Η υποψηφιότητα θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα. Αν θα γίνει στην αρχή ή στο τέλος της εβδομάδας, δεν είναι ακόμη γνωστό.

Η επιλογή Αβραμόπουλου, δεν πρέπει (και δεν μπορεί) να θεωρηθεί ως συνέχεια της πολιτικής της «συγκατοίκησης» που ακολουθήθηκε στις περιπτώσεις των κ. Κωστή Στεφανόπουλου και Κάρολου Παπούλια. Ο Δ. Αβραμόπουλος είναι εν ενεργεία πολιτικός. Μάχιμος. Αντιθέτως ο Κ. Στεφανόπουλος ήταν πρώην αρχηγός πολιτικού κόμματος και ο Κ. Παπούλιας πρώην υπουργός. Η επιλογή Αβραμόπουλου αλλάζει τη «συνήθεια» να επιλέγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας πολιτικοί οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.  

Από την επιλογή αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και τη θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πληροφορίες θέλουν να προτείνεται ο Δημήτρης Παπαδημούλης και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να αντιδρά, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει την πρόταση μομφής εναντίον του. Αν οι αντιδράσεις δεν καμφθούν, λέγεται ότι πρώτο λόγο θα έχει ο Γιάννης Μηλιός.  

Αντιθέτως, στη ΝΔ η επιλογή Αβραμόπουλου, προκάλεσε κάποιους… πονοκεφάλους. Βουλευτές του κόμματος δήλωσαν δημοσίως ότι αν το κόμμα τους αποφάσιζε να απέχει ή να τον καταψηφίσει, δεν θα δίσταζαν να πάνε αντίθετα με την κομματική γραμμή. Ταυτοχρόνως υπήρξαν βουλευτές όπως ο Β. Μεϊμαράκης και ο Ν. Κακλαμάνης οι οποίοι πρότειναν στον Α. Σαμαρά να υπερψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση. Προφανώς ο Α. Σαμαράς συμφώνησε με την άποψη αυτή, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες επικοινώνησε με τον Δ. Αβραμόπουλο και του είπε ότι στην περίπτωση κατά την οποία προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφιστεί και από τη ΝΔ. 

Μετά από όλα αυτά, ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται φαβορί για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και μάλιστα τρέχει προς αυτή, με πλειοψηφία 238 βουλευτών, αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει να μην τον ψηφίσει. 

 


σχετικα αρθρα