current views are: 7

30 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση05:13

«Ανάσα» από τη Ρωσία πήρε η κυβέρνηση μετά τις ευρωπαϊκές πιέσεις

Το στίγμα του προγράμματος που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση του  από την στιγμή που θα εγκαταλείψει  τα μνημόνια θα δώσει στην σημερινή συνάντηση του με τον επικεφαλής του  Eurorgoup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός.

Δημοσίευση 05:13’
αρθρο-newpost

Το στίγμα του προγράμματος που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση του  από την στιγμή που θα εγκαταλείψει  τα μνημόνια θα δώσει στην σημερινή συνάντηση του με τον επικεφαλής του  Eurorgoup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός.

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Το στίγμα του προγράμματος που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση του  από την στιγμή που θα εγκαταλείψει  τα μνημόνια θα δώσει στην σημερινή συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurorgoup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει κόντρα στην διαφθορά, στην πάταξη της φοροδιαφυγής -φοροαποφυγής και το πελατειακό κράτος. 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο χρέος επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, και μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων καθώς και πληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. 

Χθες πάντως η κυβέρνηση πήρε μια μεγάλη ανάσα μετά από τις αλλεπάλληλες Ευρωπαϊκές πιέσεις με την  δήλωση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Anton Siluanov ο οποίος είπε «ότι η Ρωσία θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εάν τους ζητηθεί.» 

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. προς την Ρωσία σε μια ένδειξη ανταπόδοσης  προς τη κυβέρνηση Τσίπρα. Σύμφωνα μάλιστα με τα κυβερνητικά στελέχη η ελληνική διπλωματία «κατάφερε σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.» 

«Μετά την εξέλιξη αυτή αποδείχθηκε ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ έλεγαν ακόμη τα στελέχη της κυβέρνησης.» 

Η τοποθέτηση της Ρωσικής κυβέρνησης έχει την σημασία της την συγκεκριμένη στιγμή γιατί  – όπως λένε κυβερνητικά στελέχη-πέρα από τις δηλώσεις και τις προθέσεις να στηριχτεί η χώρα μας, η τακτική σύγκρουσης που ακολούθησε η κυβέρνηση έναντι κάποιον χωρών της Ε.Ε.  για το θέμα της Ρωσίας έφερε αποτελέσματα και έστειλε ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να λειτουργεί φοβικά σε κανένα θέμα. 


σχετικα αρθρα