current views are: 1

30 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση08:18

Γιάννης Πανούσης: Μέσα από τα Πανεπιστήμια οι αστυνομικοί και έμφαση στις περιπολίες

Τις βασικές του προτεραιότητες στον νέο του ρόλο ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και το «όραμά» του για την Αστυνομία εξηγεί στο newpost ο Γιάννης Πανούσης.

Δημοσίευση 08:18’
αρθρο-newpost

Τις βασικές του προτεραιότητες στον νέο του ρόλο ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και το «όραμά» του για την Αστυνομία εξηγεί στο newpost ο Γιάννης Πανούσης.

Συνέντευξη στην Αναστασία Γαλάνη
 
Τις βασικές του προτεραιότητες στον νέο του ρόλο ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και το «όραμά» του για την Αστυνομία εξηγεί στο newpost ο Γιάννης Πανούσης.
 
«Υπάρχουν οι απόψεις μου ως επιστήμονας και υπάρχει και η συνεργασία μου με τον υπουργό τον κ. Βούτση, αλλά και τους αξιωματικούς. Ακόμη δεν έχω προλάβει καλά καλά να αναλάβω τα καθήκοντά μου και όλοι με ρωτούν για τον αφοπλισμό των αστυνομικών. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχουμε προλάβει να καταλήξουμε σε κάποια θέματα. Βρισκόμαστε σε διεργασίες για το θέμα των ΜΑΤ» διευκρινίζει ο αναπληρωτής υπουργός και καθηγητής εγκληματολογίας.
 
Ο κ. Πανούσης στην ερώτηση ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος των ΜΑΤ, απαντά «Ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα. Ποιος θα είναι ο πραγματικός τους ρόλος. Σημασία δεν έχει να αντικατασταθούν ή να μετονομαστούν. Το πρωτεύον είναι να δούμε πως θα λειτουργούν. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο αφοπλισμός είναι κάτι που θα βοηθήσει ή όχι αλλά αυτό θα έρθει κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό».
 
Προτεραιότητά του εξάλλου είναι όπως δηλώνει να «επαναπροσδιοριστεί η σχέση που έχει ο πολίτης με τον αστυνομικό. Και αυτό θα έρθει με τα προληπτικά μέτρα και την καθημερινή παρουσία στις γειτονιές και όχι με κατασταλτικούς μηχανισμούς. Σε υποβαθμισμένες περιοχές κυρίως η αστυνομική παρουσία πρέπει να είναι έντονη, αλλά υπό την έννοια του αστυνομικού της γειτονιάς. Να γνωρίζει ο πολίτης τον αστυνομικό, να ξέρει που και πότε θα απευθυνθεί. Οι πεζές καθημερινές περιπολίες θα βοηθήσουν σε αυτό. Και ο κακοποιός όταν θα ξέρει ότι θα περνάει συνέχεια αστυνομικός από το σημείο δεν θα περνά τόσο εύκολα στο έγκλημα. Οι πολίτες θα νιώσουν ασφάλεια στη γειτονιά τους κάτι που σε πολλές περιοχές δεν ισχύει. Όμως και εκείνοι από την πλευρά τους πρέπει να βλέπουν φιλικά τον αστυνομικό. Να δημιουργηθεί επίσης ένα πλέγμα συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής».
 
Πολλοί σας περιμένουν στην… γωνία για το πως θα διαχειριστείτε το ότι το Σάββατο για τα Ίμια θα υπάρχουν παράλληλες πορείες από μέρους των αντιεξουσιαστών αλλά και των χρυσαυγιτών. «Το έχω συζητήσει με τον Αρχηγό. Υπάρχει ένα πλάνο αλλά επιχειρησιακά δεν θα αναφερθώ. Τώρα το ενδεχόμενο προβοκάτσιας δεν είναι κάτι που μπορώ να προβλέψω» απάντησε.
 
Σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο συνένωσης της ΔΙ.ΑΣ. με την ΔΕΛΤΑ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει και μπορεί να γίνει μια τέτοια συνένωση. Αλλά περνάμε σε πιο επιχειρησιακά ζητήματα τώρα». Ενώ για την αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια υποστηρίζει ότι πρόκειται για είναι ειδικό θέμα και θα εξεταστεί.
 
Το… όραμα του για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ένας νέος τύπος αστυνομικού, ο «επιχειρησιακός» και ο «επιστημονικός» αστυνομικός. Όπως επισημαίνει: «Η εκπαίδευση αλλά και ο τρόπος «πρόσληψης», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, των αστυνομικών χρειάζεται αλλαγές, κατά την προσωπική μου άποψη ως επιστήμονας. Θα τα δούμε όμως αυτά και με τον κ. Βούτση διότι μιλάμε για ριζικές αλλαγές που θέλουν μελέτη και πολύ χρόνο και δεν προέχει. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι εις βάθος. Η γνώμη μου και πάλι ως επιστήμονας είναι ότι ούτε το σύστημα των Πανελλαδικών ούτε ο τρόπος εισαγωγής πχ των ειδικών φρουρών είναι ο ιδανικός. Ιδανικό θα ήταν να παίρνουμε αστυνομικούς από τα Πανεπιστήμια και μετά να μπαίνουν στον τομέα. Κάποιος πχ που σπουδάζει στην Κοινωνιολογία. Πιστεύω πολύ στον αστυνομικό- επιστήμονα».
 
Όπως πιστεύω, προσθέτει, ότι μια επιτυχία της Αστυνομίας, ενός ή πολλών αστυνομικών κάθε βαθμίδας, ή της Αντιτρομοκρατικής δεν ανήκει σε κανέναν υπουργό. Δεν θα βγω ποτέ να οικειοποιηθώ την επιτυχία που πραγμάτωσαν οι ίδιοι.
 
Επίσης, ο κ. Πανούσης είχε εκφράσει την άποψη ως βουλευτής τότε της ΔΗΜΑΡ κατά την συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι «άνθρωποι που ανήκουν σε μειονότητες αλλά είναι έλληνες πολίτες πρέπει να μπαίνουν στο Σώμα». Στο αν έχει και σήμερα σε αυτήν άποψη διευκρινίζει «Ναι φυσικά το πιστεύω. Οι γυναίκες αλλά και οι μειονότητες πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ΕΛ.ΑΣ. Ένας Πομάκος για παράδειγμα στην Θράκη θα μπορούσε ίσως καλύτερα να ανταπεξέλθει στην περιοχή. Ίσως και ένας αθίγγανος στις γειτονιές των τσιγγάνων».
 
Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε εξοπλισμό και μέσα, όσο και σε προσωπικό σε ορισμένες υπηρεσίες δήλωσε ότι είναι γνώστης αυτών «των πολύ σοβαρών προβλημάτων και δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Είναι κάτι που θα δρομολογηθεί».
 
Σχετικά με τις οικονομικές αδικίες που υπέστησαν μισθολογικά οι αστυνομικοί τονίζει ότι «δεν τίθεται θέμα δέσμευσης ή υπόσχεσης. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και το αυτονόητο θα γίνει». 
 
Την ίδια ώρα εκφράζει την αντίθεσή του με την αστυνομική παρουσία μέσα στα γήπεδα. «Και πάλι μιλάμε για απόψεις. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και ο υπουργός Αθλητισμού και οι αθλητικοί φορείς έχουν επίσης λόγο».
 
Πάγια θέση τέλος του κ. Πανούση αποτελεί ότι ο σωφρονισμός στην Ελλάδα χρειάζεται ριζική αλλαγή και οι φυλακές υψίστης ασφαλείας δεν είναι λύση.

σχετικα αρθρα