Έναν σύντομο απολογισμό για το δείγμα γραφή της πρώτης εβδομάδας της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κάνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάρτηση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι, «η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα σε συνθήκες ομαλότητας και διαψεύστηκε πλήρως το όργιο καταστροφολογίας στο οποίο επιδόθηκε η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ποτέ στο παρελθόν τόσο κολοσσιαία ψέματα δεν διαψεύστηκαν σε τόσο σύντομο διάστημα».

Στο μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τονίζουν ότι αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και ότι «για πρώτη φορά, από την αρχή της κρίσης, ακούγεται στην Ευρώπη η φωνή της Ελλάδας. Με αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα διατυπώνουμε τις απόψεις μας, διεκδικώντας ασφαλή και δίκαιη έξοδο από την κρίση». Παρά τα όσα «προέβλεπαν» οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά ήδη δέχτηκε τις πρώτες επισκέψεις σημαινόντων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. 

Σημειώνουν, επίσης, ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών επισκέπτονται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επαφές στο ανώτατο επίπεδο. Η διαπραγμάτευση δεν διήρκησε μόλις 10 λεπτά, «όπως «προέβλεπαν» και πάλι οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις πιο «σκληρές» δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων (που είναι αναμενόμενες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης) δεν γίνεται ούτε καν νύξη για το περίφημο grexit».

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας «βγήκε εκτός ατζέντας το διαβόητο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά που προέβλεπε νέα οικονομική αφαίμαξη για τους πιο φτωχούς. Αν το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν διαφορετικό, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για την έξοδο από τη λιτότητα, αλλά για το βάθεμά της». 

«Αντί να συζητάμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και διαγραφή του χρέους, θα συζητούσαμε για περικοπές συντάξεων και νέες απολύσεις» τονίζουν, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συζήτησης σε περικοπές και απολύσεις. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρονται, επίσης, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και κάνουν λόγο για αποκατάσταση της ισότιμης σχέσης της χώρας στην Ευρώπη. Όπως αναφέρουν, στη χθεσινή Σύνοδο η Ελλάδα είχε ιδιαίτερη συμβολή στη συνθετική απόφαση για τη Ρωσία. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα αναγνωρίστηκε και από την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία δήλωσε: «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση της Ελλάδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται και στο «διαφορετικό πολιτικό ήθος» που εξέπεμψε από την πρώτη στιγμή η νέα κυβέρνηση και, ανταποκρινόμενη στο ώριμο αίτημα της κοινωνίας, απέδειξε ότι μπορούμε να αποφύγουμε την αλαζονική συμπεριφορά, τους στόλους των πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς και τις στρατιές συμβούλων και αστυνομικών-φρουρών. 

Όπως λένε, «ακόμη και στις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων οι νέοι Υπουργοί έδειξαν ότι δεν έρχονται με ρεβανσιστική λογική», ενώ στηλιτεύουν τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τραυμάτισε τον πολιτικό πολιτισμό απουσιάζοντας από την παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στο νέο Πρωθυπουργό.

Σημειώνουν, παράλληλα, ότι οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με όσα έλεγε τα τελευταία χρόνια και γίνεται πλέον σαφές ότι παρήλθε η εποχή που άλλα λέγονταν προεκλογικά και άλλα γίνονταν μετεκλογικά.

Τέλος, αναφέρονται στη χθεσινή ομιλία Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, θέτοντας ως μείζον ερώτημα τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και διερωτόνταο πηγές της κυβέρνησης:

Θα στηρίξει την επίπονη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης με στόχο την ανακούφιση του λαού και τη σωτηρία της χώρας ή θα επιμείνει στο ρόλο του εν Ελλάδι εκπροσώπου της αδιέξοδης λιτότητας; Θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ή θα επενδύσει πολιτικά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης; Εν ολίγοις, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ποια πλευρά θα κάτσει ο Αντώνης Σαμαράς;