Σκηνικό έντασης σημειώθηκε στα Ίμια με τουρκικά μαχητικά να παρενοχλούν το ελικοπτερο στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Τα τουρκικά F-16 βρέθηκαν στην περιοχή αφότου ο κ. Καμμένος είχε ρίξει ήδη το στεφάνι στην θάλασσα, στον υγρό τάφο των τριών ηρώων που έχασαν τη ζωή τους πριν από 19 χρόνια.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά F-16.

Τους ήρωες των Ιμίων τίμησε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ

Οι αντιπλοίαρχοι Παναγιώτης Βλαχάκος και Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην κρίση των Ιμίων, τιμήθηκαν σε μία σεμνή εκδήλωση, στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

 Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων από τον κ. Καμμένο, τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Ναυτικής Αεροπορίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

 Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε την προσφορά των τριών ηρώων, η πίστη των οποίων στο καθήκον, τις αξίες και τα ιδανικά- που μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε στη μακραίωνη ιστορία μας- μας δείχνουν, όπως τόνισε, τον δρόμο για να φτιάξουμε μία καλύτερη και ισχυρή πατρίδα και κοινωνία, σε πείσμα κάποιων που νόμιζαν ότι η εθνική κυριαρχία είναι προς διαπραγμάτευση. «Θα καταβάλουμε κάθε θυσία για την επαναπόκτηση της εθνικής κυριαρχίας» σημείωσε.

 Ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η διερεύνηση του γεγονότος των Ιμίων το οποίο, όπως είπε, δεν ήταν ατυχές γεγονός. Επίσης, κατέταξε στο πάνθεον των ηρώων, μαζί με τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Χριστόδουλο Καραθανάση και τον Έκτορα Γιαλοψο, τους σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιο Ζάγκα που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν καιρώ ειρήνης στο δυστύχημα στην Ισπανία.

 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η «πολλή μεγάλη επίθεση που δέχθηκαν θα αποκατασταθεί» και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια. «Θα δώσουμε την ψυχή μας για να σηκώσουμε όλα τα ελικόπτερα, να κάνουμε χρήση όλου του υλικού, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να διαδραματίζουν καλύτερα τον ρόλο που αναγνωρίζουν οι συμμαχίες και η ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε.