Ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων περιείχε η κοινή συνέντευξη τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών.

O κ. Βαρουφάκης τόνισε στις δηλώσεις του «με μεγάλη χαρά τον υποδέχτηκα. Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Ξεκινήσαμε μία πρώτη διαδικασία γνωριμίας η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλαδας, της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και επισήμανε:

Συζητήσαμε τις διαδικασίες της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία εντός της ευρωζώνης. Από τη δική μου μεριά αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και στην αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι αναφέρθηκε «στην εγγύηση της κυβέρνησής μας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. Του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά δεν θα δεχτούμε συνέχεια στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και δημόσιου χρέους».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο σκοπός της συνάντησης ήταν διττός. «Να ακούσω τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα, και τα δύο μέρη θέλουν η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το Eurogroup 2012 ανέλαβε τη δέσμευση επαρκούς στήριξης της Ελλάδας έως να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές με τον όρο να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της. Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου. Συνεχίζουν να υπάρχουν τα προβλήματα της Ελλάδας, δεν άλλαξαν εν μία νυκτί».

Ο προεδρος του Eurogroup υπογράμμισε: 

Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός υπέστη σκληρά μέτρα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ειναι σημαντκό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις. Περιμένουμε να καθορίσει τις θέσεις της κι απο΄κοινού να κινηθούμε προς το μέλλον

«Βρισκόμαστε εντός προγράμματος που πήρε παράταση. Δεν πήραμε τελικές αποφάσεις. Συζητήσαμε πιθανές λύσεις και τις επομενες εβδομάδες θα ξαναμιλήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση για την τρόικα ότι «υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμών, με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις και τους θεωρεί εταίρους, από μία επιτροπή που είναι εντεταλμένη με την παρασκολούθηση του προγράμματος που έχουμε απορρίψει» και πρόσθεσε:

Θα έχουμε μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμόυς της Ευρώπης και το ΔΝΤ, αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος που θεωρούμε αντιευρωπαϊκό, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «μια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει, λέγεται Εurogroup» είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν απάντησε για την τρόικα.

Προηγήθηκε συνάντηση των δύο ανδρών, μετά τις επαφές που είχε ο ολλανδός αξιωματούχος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε πώς μετέδωσε το newpost τη συνέντευξη Τύπου