Μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ευχαριστώντας τον παράλληλα για την επίσκεψή του.

«Το πρόγραμμα πέτυχε» είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο ευρωπαίος αξιωματούχος για να εισπράξει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι «με κανέναν τρόπο δεν επιβεβαιώνεται αυτό από τη στιγμή που το χρέος από 124% του ΑΕΠ έχει φτάσει το 180% και οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο και οι φτωχοί τα 2,5 εκατομμύρια.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εισέπραξε κι άλλο ένα «όχι» από τον πρωθυπουργό, όταν τον ρώτησε εάν θα παραταθεί το σχετικό πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αλλαγή πορείας της Ελλάδας, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός τους εμπιστεύτηκε, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθούν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της κυβέρνησης είναι για  ένα σχέδιο  αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. 

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.