Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται, διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Μιλώντας σε συνέδριο των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν ληφθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση και να υλοποιηθούν και πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση είναι σε αυτό το πλαίσιο έτοιμη για συνεργασία και αλληλεγγύη με τον καθένα, αλλά μόνο σε αυτό το πλαίσιο και σε κανένα άλλο.

Επιπλέον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά τα βασικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Η μέχρι τώρα βοήθεια ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη και στα όρια του δυνατού. Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει γρήγορα».

Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνον εφόσον τηρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Και χωρίς εμπιστοσύνη, μπαίνει σε κίνδυνο η λαϊκή υποστήριξη στην αλληλεγγύη».

Άμεση ήταν η απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης στον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Με ανακοίνωσή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης, διαμηνύοντας ότι ο ελληνικός λαός έκανε γνωστή διεθνώς την ετυμηγορία του για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Παράταση βοήθειας μόνο με τήρηση των δεσμεύσεων

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μάρτιν Γιάγκερ διαμήνυσε ότι «η συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα και η Ελλάδα  μπορεί να λάβει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος μόνο αν τηρήσει τις συναφθείσες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις». 

Ο ίδιος τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι απλή: στα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα διάσωσης λήγει και προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή λήξη του προγράμματος απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες από την Ελλάδα» σημειώνοντας ότι εξαρτάται από την τρόικα να αποφασίσει κατά πόσο η Ελλάδα ικανοποιεί αυτή την προϋπόθεση.