Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Στίγμα των προθέσεών του αλλά και της δικής του αφήγησης για όσα συνέβησαν όχι μόνον καγά την προεκλογική περίοδο αλλά και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης έδωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε σαφώς αφενός τη βούλησή του να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος και την προσδοκία του ότι σύντομα θα αναλάβει και το πηδάλιο της χώρας, αφετέρου δε επεδίωξε να σηματοδοτήσει μία αλλαγή μείζονος χαρακτήρα στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων. Για τους παροικούντες, άλλωστε, τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, η συγκέντρωση όλων των αποφάσεων όχι μόνον για το κυβερνητικό έργο αλλά και για το στίγμα, πολιτικό και προεκλογικό, της ΝΔ στη στενή ομάδα του Μαξίμου αποτέλεσε βασική αιτία κριτικής προς τον κ. Σαμαρά αλλά και επιχείρημα για τη σημερινή... απροθυμία αρκετών κορυφαίων να βάλλουν πλάτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο κ. Σαμαράς έχει επιδιώξει και πραγματοποιήσει επαφές με το σύνολο της κοινοβολευτικής ομάδας, αλλά όχι μόνον, του κόμματος με στόχο την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι προτάσεις του γίνονται αποδεκτές, όπως συνέβη με τον Κυρ. Μητσοτάκη που ανέλαβε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, σε κάποιες άλλες όχι. 

Ωστόσο, το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν σαφές, έναντι της οξυνόμενης κριτικής: συλλογική λειτουργία του κόμματος, στροφή στη μεσαία τάξη, άσκηση αξιόπιστης και μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. 

Ως προς τα οργανωτικά, μεγάλα περιθώρια αλλαγών δεν υπάρχουν τουλάχιστον έως ότου το κόμμα οδηγηθεί σε συνέδριο πολιτικής και οργανωτικής επανίδρυσης, κάτι που περιλαμβάνεται στα σχέδια του κ. Σαμαρά για τους προσεχείς μήνες

Ωστόσο, ο πρώην Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση ενός άτυπου πολιτικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν, ως εκ της ιδιότητάς τους, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο Γραμματέας Ανδ. Παπαμιμίκος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Μητσοτάκης. Γεωργιάδης, Βρούτσης), η Γραμματέας της Κ.Ο. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο προτεινόμενος από τη ΝΔ ως αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης αλλά και άλλα στελέχη, που επί του παρόντος δεν έχουν βρεθεί. Ο κ. Σαμαράς θέλει να συγκροτήσει ένα «διευθυντήριο» το οποίο όπως είπε θα λειτουργεί συγκροτημένα για τη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος, τα μέλη του οποίου, εξάλλου, θα μοιράζονται και την ευθύνη των επιλογών, που μέχρι σήμερα ήταν στην (πρώην) «ομάδα του Μαξίμου». 

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε και την ανασυγκρότηση της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος, με συνδρομή των ομάδων κοινοβουλευτικού έργου στις οποίες και θα ανατεθεί η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με αυτά τα δύο βήματα και άλλα που θα ακολουθήσουν, όπως η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και η δέσμευση για στενότερη επαφή μεταξύ ηγεσίας και βουλευτών και, στη συνέχεια, της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Σαμαράς ελπίζει να αρχίσει να λύνει τη δύσκολη εξίσωση που του έβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Ωστόσο, με αρκετά από τα στελέχη να μην θέλουν να πιστέψουν στην προσπάθεια ή να μην πείθονται για την ειλικρίνεια των προθέσεων, η προσπάθεια του κ.Σαμαρά καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη.