Την έντονη αντίθεσή του στην ιδέα να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για να προχωρήσει η αναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους της Ελλάδας εξέφρασε ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

«Δεν θα υποστήριζα καμιά διάσκεψη που θα πρότεινε την διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του χρέους κάνοντας έκκληση στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης», τόνισε ο Πάσους Κουέλιου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

«Αυτό θα αντέβαινε στα συμφέροντα της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Λισαβόνα, η οποία μόλις έχει αρχίσει να χαλαρώνει κατά τι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία είχε επιβάλει στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, από το οποίο βγήκε τον περασμένο Μάιο.

«Σέβομαι τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, όπως θα σεβαστώ και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και ελπίζω ότι οι αποφάσεις του λαού και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα τύχουν επίσης σεβασμού στην Ελλάδα», συνέχισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ο Πάσους Κουέλιου έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη της κατάστασης της Ελλάδας για τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι έχουν ένα δημόσιο χρέος αυξημένο, αλλά βιώσιμο. Ξέρουν τι τους έχει κοστίσει η διαπραγμάτευση πολύ σκληρών προγραμμάτων υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες. Δεν πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι θα ήθελαν να το ξαναζήσουν αυτό», έκρινε ο Πάσους Κουέλιου.