Τη ρήξη ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ έδειχνε να απορεί με τις δημόσιες δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών. Η έκπληξη του Ολλανδού επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι εμφανής, όπως φάινεται στο βίντεο:

Η ρήξη ήρθε με αφορμή τη θέση που εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης για την τρόικα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει ως θεσμικό συνομιλητή. 

Θα έχουμε μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ, αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος που θεωρούμε αντιευρωπαϊκό, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

 

Για το θέμα δεν έδωσε απάντηση ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ ακολούθησε και η δεύτερη παραφωνία ακ ισυγκεκριένα, η αντιπαράθεση για το χρέος, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να ξεκαθαρίζει  ότι «μια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει, λέγεται Εurogroup» .

Ανταποκρίσεις από τη Βόννη και τη Deutsche Welle αναφέρουν ότι το Βερολίνο έδειξε τα δόντια του στην Αθήνα μετά τη στάση του νέου Υπουργού Οικονομικών απέναντι στον Γ. Ντάισλεμπλουμ και συγκεκριμένα η δήλωσή του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την τρόικα. 

Tην ίδια στιγμή, η ανταποκρίτρια του Guardian, Ελένα Σμιθ, αναφέρει πως η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε σε τεταμένο κλίμα.

«Ο Ολλανδός τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη για να του ψιθυρίσει κάτι στο αυτί, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν απάντησε. Το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών πίσω μου είπε: «"Ωχ, Θεέ μου". Ένας από εκείνους είπε: "Αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τα πράγματά μου”, έγραψε η Σμιθ και πρόσθεσε πως καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένιωθε κανείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.