Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη ρήξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Μετά το τέλος των κοινών δηλώσεων Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης.

«Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει», τόνισε ο Κώστας Καραγκούνης.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, κ.Ντάισελμπλουμ, σε αντίστιξη προς τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, αποτύπωσαν την εικόνα του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη στις εύκολες και επιπόλαιες θέσεις της που βεβαίως ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος». Ο ελληνικός λαός ψήφισε πολιτικές δυνάμεις που του είπαν ότι έχουν ένα άλλο σχέδιο που οδηγεί σε κάτι καλύτερο και όχι πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ούτε Α ούτε Β, και έχουν κάνει την επιλογή της ρήξης και του αδιεξόδου. Ο ελληνικός λαός ψήφισε για την προοπτική και το μέλλον των παιδιών του με ασφάλεια και όχι για να επιδείξει για λίγες ημέρες  την αυταρέσκειά του   οποιοσδήποτε υπουργός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέχρι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα μαζί δυστυχώς με τη χώρα. 

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ ανέφερε:

Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε γιατί αυτό απαιτούσαν οι «μεταρρυθμίσεις», η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου και οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί», με «πρωτογενές πλεόνασμα», που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους.

Παράλληλα, βουλευτές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν τις δηλώσεις μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο Twitter.

Ο Νίκος Δένδιας έγραψε «Οι δηλώσεις Βαρουφάκη υπονομεύουν ευθέως την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!».

Στο ίδιο κλίμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: Μετά την Καταστροφή θα βρούμε και θα ζητήσουμε ευθύνες απ´όσους έχοντας δημόσιο βήμα τρέλαναν τους έλληνες και τους οδήγησαν στην αυτοκτονία». 

«Πάνε τη χώρα συνειδητά στο τοίχο. Το έλεγα και προεκλογικά. Δεν θα κάνουν στροφή!», έγραψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μιχελάκης σημείωσε: «Παίζουν την μοίρα του τόπου στα ζάρια! Στον αέρα οι αιματηρές θυσίες του λαού. Σέρνουν τη χώρα στην απομόνωση!».