Στη συνομιλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε μέσω διαρροής ο Λευκός Οίκος, με τα θέματα οικονομίας και ασφαλείας να κυριαρχούν.

Oι κύριοι Ομπάμα και Τσίπρας συζήτησαν θέματα οικονομίας ευημερίας, αντιτρομοκρατίας και ασφάλειας στην Ευρώπη, ανέφερε το Mega.

Παράλληλα, εκφράστηκε ενόχληση του Λευκού Όικου «να δημοσιοποιούνται οι σκέψεις του προέδρου από άλλους».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος και ο έλληνας πρωθυπουργός δεν συζήτησαν για την εσωτερική πολιτική σκηνή. Παράλληλα, μεταφέρθηκε το μήνυμα Ομπάμα «ναι στην ανάπτυξη όχι στη λιτότητα» ενώ η Ουάσινγκτον δεν τοποθετείται στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης που ζητά η ελληνική κυβέρνηση. Η Αμερική υποστηρίζει τη θέση των Ευρωπαίων ότι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση σεβασμού της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις.

Ομπάμα και Τσίπρας επικεντρώθηκαν στα είδη των μέτρων που μπορεί να πάρει η Ελλάδα για να μπορέσει να θέσει σε εφασμογή τις μεταρρυθμίσεις. Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι είναι σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν την πρόοδο που πέτυχε ήδη η Ελλάδα.

Παράλληλα συζητήθηκαν τα θέματα διεθνούς και τοπικής τρομοκρατίας, ενώ τονίστηκε η αναγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία Αθήνας και Ουάσινγκτον. Σημειώνεται ακόμα ότι όταν αναφέρονται στο θέμα της ευρωπαϊκήε ασφάλειας οι Αμερικανοί αναφέρονται στη Ρωσία του Πούτιον, σύμφωνα με το Mega.

Θέμα επίσκεψης Τσίπρα προς το παρόν δεν υπάρχει, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόσκληση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διευθετηθούν οι διαφορές και να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας».

«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό σημαίνει ότι θα συνομιλούμε με τους νέους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, για να προσπαθήσουμε να λύσουμε τις διαφορές αυτές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας», είπε ο Έρνεστ.