Αναφορά στη στάση της Ελλάδας κατά τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Ρωσία έκαναν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε άρθρο στη Wall Street Journal υποστηρίζεται ότι «η Αθήνα προσπαθεί να ανανεώσει το παλιό της "ρομάντζο" με τη Ρωσία» και πως «η Ελλάδα παραδίδεται σε ένα ρωσόφιλο αίσθημα με πολλούς και επικίνδυνους νέους τρόπους».

Όπως σημειώνεται, «οποιοσδήποτε θα πίστευε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επικεντρωνόταν άμεσα στη σχεδόν χρεοκοπημένη της οικονομία και θα έπαυε να έμπαινε σε διαδικασία ανταγωνισμού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάνει λάθος. Αντιθέτως, μία από τις πρώτες κινήσεις της ήταν να σπάσει την κοινή γραμμή της ΕΕ ως προς τις παραβάσεις και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία».

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times γίνεται λόγος «για αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια στην πολιτική κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας αμέσως μετά την εκλογή μιας "ακροαριστερής κυβέρνησης" στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα», όπως επισημαίνεται, «τελικά, ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική της ΕΕ για το ζήτημα».

Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, προβάλλεται διευκρινιστική τοποθέτηση-δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «η στάση της Ελλάδας παρεξηγήθηκε, η χώρα μας δεν τάσσεται απαραίτητα ενάντια στις κυρώσεις για τη Ρωσία. Το σημείο εκείνο για το οποίο υπάρχει αντίθεση, είναι οι αναφορές περί ομόφωνης απόφασης επί του ζητήματος, τη στιγμή που δεν υπήρξε διαβούλευση με την Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ότι «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή για να αποτραπεί ένα ρήγμα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Σε ανταπόκριση από το Λονδίνο στην Washington Post εκτιμάται ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης με την επιθυμία της για πιο ήπια στάση έναντι της Ρωσίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για διασπορά φόβου δημιουργίας ενός προπυργίου της Ρωσίας στη γηραιά ήπειρο».