Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση των συνομιλιών της κυβέρνησης Τσίπρα με τους ευρωπαίους εταίρους  θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και τις συναντήσεις τις οποίες είχε τόσο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δύο πλευρές έθεσαν, εκατέρωθεν, τις «κόκκινες γραμμές», αλλά το να διέλθουν ανάμεσα σε αυτές δεν θα είναι εύκολο. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών είπαν στον ολλανδό υπουργό Οικονομικών αυτό που ήταν η βασική προεκλογική θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α: ότι δηλαδή η τρόικα είναι ένας αποτυχημένος θεσμός που επιβλέπει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και επομένως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνομιλήσει μαζί της και δεν πρόκειται να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ώστε να βρεθεί λύση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι για το ζήτημα του χρέους αρμόδιο είναι το Eurogroup (απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα σύγκλησης μίας διάσκεψης για το θέμα του ελληνικού και ευρύτερα του ευρωπαϊκού χρέους) και ότι υπάρχει μία απόφαση του Eurogroup, από τον Νοέμβριο του 2012, η οποία θέτει τους όρους υπό τους οποίους οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Και όπως είπε χαρακτηριστικά, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της.

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη πάντως έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα ιδιαίτερα στη Γερμανία – και αυτό ανεξαρτήτως του όποιου σχεδίου μπορεί να έχει στο μυαλό του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Σε στρατηγικό επίπεδο δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τον τρόπο χειρισμού του «ελληνικού ζητήματος» και αν η Αθήνα επιμείνει σε εμπρηστικές δηλώσεις αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει τόσο πολύ το θερμόμετρο στη Μπούντεσταγκ που ακόμη και οι πιο θετικές για την Ελλάδα θέσεις να είναι αδύνατο να περάσουν. Αυτό το εμπόδιο θα είναι πολύ υψηλό για την Αθήνα να το υπερπηδήσει...